U trendu

Roman „Kliše“ pobednik četvrtog Čitalačkog maratona

BEOGRAD – Stručni žiri sačinjen od eminentnih književnih kritičara i 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti za najbolji roman četvrtog po redu Čitalačkog maratona izabrao je delo „Kliš“, autorke Ane Marić, saopštili su organizatori konkursa.

Osim prvonagrađenog, u četvrtom kolu edicije Čitalački maraton naći će se i romani: „Potraga za crvenim koferčićem“ Mirjane Petrović Rajić „Umetnost prijateljstva, Miroslava Jovanovića, „Vitezova sestra i deset prinčeva“, Svetlane Živanović i „Vremeplov 14“ Borisa Jašovića.

Konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce uzrasta od 11 do 14 godina bio je otvoren do 15. juna 2020. godine.

Stručni žiri koji čine Dragana Ćećez Iljukić, profesor srpskog jezika i književnosti, Petar Arbutina, književni kritičar i Krsta Popovski, urednik u Izdavačkoj kući Klett od više stotina pristiglih romana odabrao je pet koji su ušli u najuži izbor.

Nakon toga Glavni žiri, sastavljen od 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti, izabrao je pobednički i rangirao ostala četiri romana.

Autorki prvoplasiranog romana Kliše uručena je nagrada u bruto iznosu od 500.000 dinara.

Ana Marić radi kao profesor srpskog jezika u Osnovnoj školi „Dragan Lukić“ na Novom Beogradu.

Pored pedagoškog rada, bavi se pisanjem scenarija i režiranjem pozorišnih komada za mlade.

Roman „Kliše“ donosi svet u kojem se uči šta je radost trenutka, ali i kako se prevazilaze slabosti kada imaš onog ko ume da te voli.

Počinje prologom u kojem tinejdžerka Ivana ima trilemu šta da spakuje u vremensku kapsulu.

Nagrađeni roman biće odštampan u tiražu od 10.000 primeraka i poslat kao poklon svim učenicima članovima Čitalačkog kluba.

Pored romana neophodnih za rad Čitalačkog kluba, nastavnici srpskog jezika i književnosti dobiće i didaktičko-metodičko uputstvo za svaki pojedinačni roman, pomoću kojeg održavaju radionice i detaljno obrađuju temu iz svakog objavljenog rukopisa.

Nakon završenih radionica, učenici će imati priliku da izaberu i proglase svog favorita.

Četvrtu godinu zaredom Čitalački maraton se prepoznaje kao društveno odgovorna akcija koja neguje ljubav prema čitanju i afirmiše domaće autore, poštujući kulturu i tradiciju kroz obradu savremenih tema bliskim učenicima.

Dosad je u osnovnim školama širom Srbije otvoreno više od 500 Čitalačkih klubova sa blizu 10.000 učenika, a zainteresovanost za akciju koja promoviše čitanje iz godine u godinu raste.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.