U trendu

Roman „Ključevi dobra i zla“ Vuka Martinovića predstavljen beogradskoj publici

BEOGRAD – Promocija knjige „Ključevi dobra i zla“ autora Vuka Martinovića, istorijskog trilera u kojem su isprepletene tri priče iz tri veka, održana je u Biblioteci grada Beograda.

Martinović kaže da je roman dinamičan sa potpuno neobičnom strukturom.

„Borislav Mihajlović Mihiz govorio je da je neoprostivo da knjiga bude dosadna. Pokušao sam da se pridržavam tog saveta i napravio sam mozaik od tri priče sa tri junaka iz tri veka. Dve storije odigravaju se na prostoru Crne Gore, a jedna u Vojvodini“, rekao je autor.

U prvoj priči mladić kroz surove predele na leđima nosi teško ranjenog oca.

Na tom putovanju bori se sa ličnim demonima. U drugoj se glavni lik trudi da napravi savršenu violinu, a u trećoj junak pokušava da se oslobodi iz zatvora i dokaže nevinost.

Martinović navodi da bi trebalo da svaki od tih zapleta pojedinačno, ali i zajedno, vuku čitaoca da nastavi dalje.

„Jedan tragičan događaj spojiće njihove sudbine kroz vekove. Sve ovo zapravo je fasada romana, naravno da su mnogo važnije poruke koje knjiga šalje i emocije koje donosi“, ističe on.

Književnica Jasenka Lalović priznaje da ima ličan odnos prema romanu jer se tiče i perioda istorije koji nju posebno zanima.

„Priča dolazi upravo iz pera čoveka koji prepoznaje senzibilitet ovih vremena. Za mene je više nego dragocen način na koji je doneta. Sa druge strane tu je i snažna poruka koju dobijamo kroz simbole“, kaže Lalović.

Osnivač Beogradskog festivala mozaika, umetnik Petar Vujošević smatra da je reč o izuzetno zanimljivoj knjizi.

„Roman pokazuje da mi živimo prošlost koja još nije završena. Upravo zbog toga ovde ima istorijske i hronološke građe, ali sve je to zapravo u drugom planu. U prvom je jedno fino knjizevno tkanje koje nas sve vreme vodi kroz mističnu priču. Na kraju, naravno, ona ima razrešenje koje naslućujemo i u samom naslovu. Spoznajemo da zlo nije u drugima, niti tamo u svetu, već je u nama kao deo ljudske prirode. Ako hoćemo da budemo protiv zla, moramo da se borimo za dobro u sebi“, ističe Vujošević.

Vuko Martinović je novosadski televizijski novinar. Autor je brojnih reportaža i više televizijskih serijala među kojima su najgledaniji „Kvadrat varoši – priče iz istorije Novog Sada” i „Luča”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.