U trendu

Roman „Orahova ljuska“ Jana Makjuana

BEOGRAD – Odličan a istovremeno neobični roman Jana Makjuana „Orahova ljuska“ koji je upravo objavila „Čarobna knjiga“ ima nesvakidašnjeg naratora: nerođenu bebu koja iz materice prati šta se zbiva u svetu oko njegove majke
Makjuan jedan od najuglednijih savremenih britanskih pisaca u ovom romanu koji može da se uvrsti u žanr trilera koristi dosta crnog humora i veoma vešto dočarava veoma ozbiljna razmišljanja dečaka koji je tajni svedok planova njegove majke i njenog ljubavnika kako da ubiju njegoivog biološkog oca a da to izgleda kao samoubistvo. Makjuan (1948) proveo jue detinjstvo prateći oca koji je ako vojno lice službovao u na Dalekom Istoku, Nemačkoj i Severnoj ASfrici.

SWtudirao je i diplomirao engleski jezik i književnost na Univerzitetu u Sasesksu i bio je prva generacija studenata koji su pohađali predavanja iz kreativnog pisanja koje su na Univerzitetu Istočne Anglije predavali Malkolm Bredberi i Egnus Vilson.
Makjuan je istovremeno član Kraljevskog književnog društva i Kraljevskog društva umetnosti, član je Američke akademije umetnosti i nauke i dobitnik je Šekspirove nagrade Fondacije Alfreda Tepfewra iz Haqmburga.
Prvu zibrku kratkih priča objavio je 1976 dok je drugu knjigu priča o klaustrofobičnom detinjstvu, patološkom seksu, i disfunkcionalnim porodicama štampao 1978 i sa njom privukao pažnju kritike.
Prvi roman „Cementni vrt“ objavio je iste godine o četvoro dece koja žive sama pošto su im roditelji umrli. Da ih ne bi odveli u dom oni sahranjuju majku u podrumu tvrdeći da je živa. Dvoje nastarije dece žive u incestuoznoj vezi da bi svi mislili da su oni roditelji ono dvoje mlađe dece.

Sledeći roman“ Komfor za strance“ čija se radnja događja u Veneciji i puna je fantazije i nasilja bila je u najužem izboru za nagradu Buker.
Sledeći roman “ Dete u vremenu“ (1987) osvojio je nagradu „Vitbred“ i to ga je lansiralo na međunarodnu literarnu scenu.
Osim romana Makjuan je pisao scenarija za tv serije, filmske scenarije

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.