U trendu

Roze patikice

Jedinstvenih pet knjiga spisateljice Beatriče Mazini obuhvaćeno je svojevrsnom edicijom pod naslovom "Roze patikice". Namenjena je mladima u uzrastu od osam do dvanaest godina. Sudeći po samom naslovu, Beograd možda nema adekvatan prostor za negovanje klasičnog baleta, ali bar ima knjige u kojima klinceze mogu da saznaju kako izgleda popeti se na vrhove prstiju i suočiti se sa najcrnjom sumnjom: da li je i ko je talentovan za balet i čime da se bavi ona koja nema dara za ovaj ples?
Roman je ilustrovala Sara Not, čiji zanimljivi crteži krase i ostala dela Mazinijeve. U pitanju je zapravo mala, ali bogato islutrovana istorija baleta, likovima povezana sa romanima o malenoj baleriji Zoji. , Iz perspektive Zoje i njenih prijatelja, starih i novih profesora koji joj predaju, strogih ili onih blagonaklonijih – autorka postepeno uvodi čitaoca u svet baleta, upoznajući ih sa najčuvenijim klasničnim i modernim baletima i igračima, ali i poslovima iza kulisa, velikim školama i malim tajnama velikih baletskih majstora čija su imena ostala večno zapisana u istoriji plesne umetnosti…
Glavna junakinja čitaocima objašnjava osnovne pozicije, korake, skokove, duete, opisuje odgovarajuću odeću, obuću, način pravilnog vezivanja kose, ali i prijemni ispit za baletsku školu kao i brojna zanimanja bezana za takozvanu belu umetnost, lepim stranicama koje su posvećene toj vrsti života, ali govori veoma otvoreno i o svim teškoćama koje takav život neophodno prate u stopu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.