U trendu

Ruska opera otvorila sezonu u milanskoj Skali

MILANO – Premijera opere ruskog kompozitora Modesta Musorgskog (1839–1881) „Boris Godunov“ otvorila je novu sezonu u čuvenoj milanskoj Skali, a prisustvovao je i italijanski predsednik Serđo Matarela i drugi zvaničnici, javlja Tas.

U naslovnu ulozi bio je ruski pevač Ildar Abdrazakov, kome je Matarela poželeo sreću, a u podeli opere koju je postavio Danac Kasper Holten bilo je još umetnika iz Marinski pozorišta iz Petrograda.

Pored Matarele operi izvedenoj na ruskom jeziku prisustvovali su premijerka Đorđa Meloni i predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen, navodi Tas.

Uoči premijere „Borisa Godunova“ ukrajinski generalni konzul u Milanu Andrej Kartiš je tražio od uprave pozorišta da otkažu izvođenje, ali mu je odgovoreno da su Musorgski i pesnik Aleksandar Puškin (1799-1837), na čijoj drami je opera zasnovana, stvaraoci čija se dela nalaze u riznici svetske kulture.

Publika je toplo prihvatila premijeru ruske opere, a nekadašnji italjanski premijer Mario Monti je rekao Tasu da je tog dana bila „muzika bez politike“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.