U trendu

Ruska pozorišna kritičarka Davidova otvorila 56. BITEF

BEOGRAD – Istaknuta ruska pozorišna kritičarka, umetnica i kustoskinja Marina Davidova svojim nadahnutim govorom u vezi sa aktuelnom situacijom na frontu Rusija – Ukrajina, svečano je večeras otvorila 56. izdanje Međunarodnog pozorišnog festivala BITEF.

„Nadam se da je ovo poslednji rat u Evropi“, između ostalog je izjavila Davidova na velikoj sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

„Smatram da je to jedan od najvažnijih festivala u Evropi. Oduvek sam na njemu osećala posebnu ljubav prema Rusiji i ruskoj kulturi. Verovatno zbog viševekovnih simpatija između ove dve zemlje u Srbiji sam često nailazila na pokušaje opravdavanja spoljne politike svoje domovine”, rekla je Davidova.

Marina Davidova se trenutno nalazi u izgnanstvu, bez prava na povratak u domovinu. Ona je nedavno napisala otvoreno pismo protiv rata u Ukrajini zbog čega je ubrzo proterana iz Rusije.

“Večeras bih želela da vas zamolim da pokušate da čujete glas miliona Rusa koji ne podržavaju trenutni rat i da razumete zašto je istinska ljubav prema Rusiji nespojiva sa podržavanjem napada na Ukrajinu. Budući da niko od nas u ovom auditorijumu ne pripada svetu politike već svetu kulture, predlažem da ostavimo po strani geopolitički aspekt ovog problema, jer mnogo bi demagogija moglo da se nagomila oko toga, i da na trenutni rat u Evropi gledamo kroz prizmu lepih umetnosti”, dodala je Davidova.

Prema njenom stavu, fašizam je oduvek bio trijumf mediokriteta i upravo jednom takvom trijumfu ceo svet danas svedoči u Rusiji, odnosno u ovom trenutku svi su svedoci uništavanju ne jedne, već dve zemlje.

“Još uvek gajim nadu da će ovo biti poslednji rat u Evropi, da naše kulturne veze neće biti prekinute i da će ruski teatar da se vrati ne samo na Bitef već i na druge međunarodne festivale. Proglašavam 56. Bitef otvorenim”, zaključila je Marina Davidova.

Nakon njenog govora počela je belgijska plesna predstava „Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima“ iz Antverpena, koreografa i reditelja Jana Martensa, trupe „GRIP“ i „Dance on ansambl“.

BITEF u 56. izdanju će trajati do 2. oktobra, a u Glavnom programu će biti izvedeno devet predstava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar