U trendu

Ruski tajkun finansira digitalizaciju drevnih rukopisa na hebrejskom

Ruski milijarder finansirao je izraelski projekat digitalizacije velike kolekcije jevrejskih rukopisa koje su pre jednog veka oteli Sovjeti, a koji se čuvaju u Ruskoj državnoj biblioteci, rekli su danas izraelski zvaničici.

Na stogodišnjicu Oktobarske revolucije Izraelska nacionalna biblioteka i Ruska državna biblioteka su potpisale večeras sporazum da se digitalizuje Ginzburgova kolekcija od 2.000 rukopisa.

Projekat je omogućila velikodušna donacija Fondacije Peri ruskog oligarha Zijavudina Magomedova.

Taj 49-godišnjak energetski i brodski magnat je 58. najbogatija osoba u Rusiji, a bogatstvo mu se procenjuje na 1,5 milijardi dolara po Forbsu.

Njegova fondacija finansira projekte nasledja širom Rusije, pogotovo u njegovom rodnom Dagestanu, gde mahom žive muslimani.

Do sada medjutim nije učestvovao u projektu za koji su zainteresovani Jevreji.

Kolekcija Ginzburg Ruske državne biblioteke sadrži više od 2.000 rukopisa i hiljade štampanih tekstova ukjučujući biblijske, Talmud, interpretacije rabina i misli Aristotela, Maimonidesa, Al-Gazalija i drugih.

Baron David Ginzburg, ruski aristokrata Jevrejin, sakupio je jednu od najvećih i najvažnijih kolekcija jevrejskih rukopisa pre smrti 1910. godine.

Njegova udovica pristala je da proda tu kolekciju preteči izraelske nacionalne biblioteke u Jerusalimu 1917. godine za 500.000 rubalja.

Izbijanje revolucije sprečilo je, medjutim, isporuku knjiga koje su uzeli Sovjeti i one su sklonjene u Rusku državnu biblioteku.

Od tada su sovjetske i ruske vlade odbijale da daju kolekciju uprkos diplomatskim apelima cionističkih lidera i izraelske vlade.

Digitalizovana Ginzburgova kolekcija biće dostupna onlajn u digitalnoj arhivi rukopisa Nacionalne biblioteke Izraela pokrenutoj prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.