U trendu

Ruta u Podgorici: Teatar najbolje utočište u ovim vremenima

PODGORICA – Gradsko pozorište Podgorica je po drugi put domaćin Regionalne unije teatara, festivala Ruta grupa Triglav, koja je počela 5. aprila, a zavšava se večeras izvođenjem predstave „Trpele“ u režiji Bobana Skerlića Beogradskog dramskog pozorišta.

Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta specijalno za Tanjug kaže da „Ruta“ postaje ozbiljan pozorišni brend u celom regionu.

„Imali smo prilike da vidimo niz odličnih predstava, renomiranih autora u Podgorici. „Ruta“ je potvrda koliko je pozorište važno, a sa druge strane i žilavo u nastojanju da opstane u svakovrsnim izazovima, posebno sada kada je međunarodna saradnja izuzetno otežana. Pozorište odoleva svim nedaćama i širi ideju zajedništva. Teatar je najbolje utočište u ovim vremenima“ kazao je Radivojević.

Umetnički direktor Gradskog pozorišta u Podgorici Dušan Kovačević za Tanjug kaže da je „Ruta“ okosnica u teatarskom životu svih država nastalih nakon raspada Jugoslavije.

„Pozorište i kultura generalno prevazilaze granice, što Ruta svojim postojanjem i uspehom pokazuje“, rekao je Kovačević.

Regionalnu uniju teatara, festival Ruta Grupa Triglav otvorila je predstava Gradskog pozorišta „Konji ubijaju, zar ne?“ koju je po tekstu Maje Pelević režirao Kokan Mladenović.

Unija povezuje šest teatara iz regiona, kroz seriju revijalnih festivala najboljih produkcija, učesnica u matičnim gradovima.

Članice Ruta grupa Triglav festivala su Beogradsko dramsko pozorište, Ullyšes teatar iz Zagreba, Mestno gledališče ljubljansko, Kamerni treatar 55 iz Sarajeva, Dramski teatar Skoplje i Gradsko pozorište Podgorica.

Nakon otvaranja, na programu festivala bile su i predstava „Zemlja Vukova” u režiji Gale Nikolić, produkcija Kazališta Ulyšes iz Zagreba u sredu.

U četvrtak se predstavilo Mestno gledališče ljubljansko sa komadom „Ulje crnog kima“ rediteljke Barbare Zemljič, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva je izveo predstavu „Šindlerov lift“ u režiji Kokana Mladenovića, dok se Dramski teatar Skoplje podgoričkoj publici predstavio komadom Branislava Mićunovića „My name is Goran Stefanovski”.

U subotu i danas reviju zatara Beogradsko dramsko pozorište sa višestruko nagrađivanom predstavom „Trpele” u režiji Bobana Skerlića.

Prateći program festivala Ruta Grupa Triglav u Podgorici podrazumevao je masterklas Zijaha A. Sokolovića „Samo glumac pozorište dovodi u pitanje“ koji je čuveni glumac održao 7. aprila na Fakultetu dramskih umetnosti Cetinje i dan kasnije u Podgorici, u sali Dodest KIC-a „Budo Tomović“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar