U trendu

Sahranjen književnik Dragoslav Mihailović

BEOGRAD – Književnik Dragoslav Mihailović (1930-2023) sahranjen je danas u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, u prisustvu članova porodice, brojnih prijatelja, poznanika, saradnika i poštovalaca.

Opelo je u Hramu Svetog Nikole služio sa sveštenstvom vikarni episkop novobrdski Ilarion, koji se u svojoj kratkoj besedi prisetio da je Mihailović „u svoju porodicu primio sve one koji su čitali veliku književnost koju je pisao“ .

„On je uspeo da stvori predivan svet, a samo mu je zlo nuđeno u ovom svetu“, primetio je Ilarion.

Prema njegovim rečima, Mihailović je bio veliki čovek i prijatelj, u njemu je „žuborila tajna vaskrsenja“, krasili su ga veliki dar i pregalaštvo, i „dečak u njemu je bio do upokojenja“.

„Rekao mi je: ‘Ne bih mogao da napišem’ Petriji venac’ da nisam pravoslavan'“, rekao je između ostalog Ilarion.

U svom poslednjem oproštaju, akademik i dramaturg Dušan Kovačević je podsetio, između ostalog, da se pisac knjiga „Frede, laku noć“, „Kad su cvetale tikve“ i „Petrijn venac“ od svojih početaka „borio za očuvanje, negovanje i afirmaciju srpskog jezika“.

Kovačević je rekao da se danas oprašta „od prijatelja, posle pola veka poznanstva, druženja, razgovora“.

„Odlazi veliki pisac i ostavlja svoju porodicu i mnogobrojne likove iz svojih knjiga, koji će živeti večno dok hodaju i pričaju po zemlji Srbiji, koju je Dragoslav toliko voleo“, rekao je Kovačević.

Opraštajući se od svog prijatelja velikog pisca, nekadašnji profesor BU Vladeta Janković je rekao da je Mihailović „imao divan i strašan, ispunjen i dug život“, koji je „iskoristio valjano i bez ostatka“.

„O tvom umetničkom učinku govoriće se naraštajima, učiće se po školama, gde god ima i dokle god bude srpskog jezika. Po tebi će se zvati ulice i trgovi. Sve što si napisao stoji, i stajaće kao tvrdi grad“, poručio je Janković.

Prema njegovim rečima, Mihailović je bio „pošten, vredan, velikodušan i nezlobiv, neustrašiv i uspravan pred nepravdom“.

„Nisi se dao pasjim sinovima Dragoslave. Ni onda kad su te kidali na zlu mestu, ni dok su decenijama kasnije njuškali za tobom kad si bio slavan i nedodirljiv. Bojali su te se oni, a imali su i zašto“, ocenio je Janković.

Prema njegovim rečima, Mihailović je strpljivo, neumorno i neustrašivo sakupio građu i objavio petoknjižje o Golom otoku, „koje već jeste, a tek će biti, glogov kolac udbaškim zlotvorima“.

Sahrani su prisustvovali, između ostalih, glumci Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić, Dragan Bjelogrlić, Gordan Kičić, Dragan Petrović Pele, Nenad Ilić, pisac Vladimir Kecmanović i drugi.

Romanopisac, pripovedač, scenarista, dramaturg, i redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti Dragoslav Mihailović preminuo je 12. marta u 93. godini u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar