U trendu

Samostalna izložba “Moja srpska priča” Andreja Kolosova otvorena u Beogradu

BEOGRAD – Samostalna izložba “Moja srpska priča” autora Andreja Kolosova otvorena je večeras u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad i trajaće do 25. marta.

Ovom izlžbom predstavljeni su radovi iz serije “Znaci” koju čine grafički prikazi kojima, pomoću tehnike umetničke kaligrafije, Kolosov ispunjava prostor i pretvara ga u složeni ornament, a svaki rad individualno predstavlja jednu zasebnu priču autorovog doživljaja Srbije.

Prateći program nove i neobične izložbe će sadržati performanse Andreja Kolosova, od kojih je prvi već izveden danas u trajanju od pet sati naočigled posetilaca postavke.

Umetnik je otvorio izložbu tako što je izveo performans – “Moja srpska priča”, tokom koga oslikao pano površine 100 metara kvadratnih.

Sutra će biti nastavak oslikavanja panoa i performansa “Moja srpska priča” od 15 do 18 sati, a 19. marta će u trajanju od osam sati umetnik uraditi oslikavanje fasade Kulturnog centra Grad, tokom koga će na prednjoj fasadi nastati apstraktni pano.

Dva dana 24. i 25. marta od 12 do 18 časova, biće realizovan performans “Rad u nestajanju”, kada će pano biti prekrečen u belo.

Andrej Kolosov (36) krenuo je da praktikuje “street art” – uličnu umetnost i grafite od 1999. a od 2007. godine u ruskom gradu Reutovu, vodio je klub mladih slikara.

Godinu dana kasnije taj isti klub je prerastao u samostalni umetnički kolektiv čija je glavna delatnost izrada murala.

U tom periodu je organizovao veliki broj izložbi ulične umetnosti, instalacija i performansa, a 2010. je imao i svoju prvu samostalnu postavku.

Već naredne 2011. godine je upisao Fakultet za monumentalno slikarstvo Pravoslavnog Svetotihonovskog univerziteta u Moskvi, gde je veoma temeljno izučavao akademsko crtanje, slikarstvo, freskoslikarstvo, ikonopis i teoriju crkvene umetnosti.

Skrivena poruka u radovima Kolosova se ne može uvek odmah dešifrovati, već slika stvara određeno raspoloženje i atmosferu u kombinaciji boja i ritma, a simbolička značcenja utemeljena su u kulturnom pamćenju gledalaca, kako je zapisano u tekstu za izložbu.

Umetnik koji živi i radi u Beogradu od 2016. godine, izlagao je u Rusiji, Turskoj, Srbiji, a mnogi njegovi radovi nalaze se u privatnim kolekcijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.