U trendu

„San neolitske noći“ od 15. jula u Novom Sadu

NOVI SAD – Izložba „San neolitske noći” će od 15. jula u Muzeju Vojvodine predstaviti do sada neotkrivene podatke o praistoriji ovih prostora do neolita, uz realistični prikaz stanovnika Lepenskog vira, saopštili su danas organizatori.

Muzej Vojvodine i Narodni muzej Srbije priredili su izložbu u okviru programskog luka „Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture, a ističe se da o „značaju ove postavke govori i činjenica da je poslednja velika izložba o neolitu u našoj zemlji organizovana 1968. godine“.

„Sa otkrićima novih lokaliteta i osavremenjivanjem arheoloških istraživanja, ovo će biti prva izložba u Srbiji, i to u godini titule Evropske prestonice kulture, koja će obuhvatiti nove, mnogobrojne segmente iz ovog perioda, koje publika još nije imala priliku da vidi“, kaže se u saopštenju.

Autori postavke Lidija Balj i Andrej Starović ističu da je neolit bio prekretnica u razvoju čovečanstva a izložba obuhvata više od jednog veka plodonosnih arheoloških istraživanja.

„‘San neolitske noći’ u fokus stavlja koncept kulture mira i zajedništva, dajući novo svetlo na važne procese koji su se odvijali tokom neolita i koji su iz korena menjali način života na prostoru Evrope stvarajući njen novi kulturni identitet”, istakli su autori.

Kako je najavljeno, deo izložbe je projekat „MetaHjuman – Upoznajte praistorijskog čoveka”, odnosno realističan model glave stanovnika Lepenskog Vira načinjen pomoću „Metahjuman” tehnologije, delo tima Sofije Stefanović, koji je izazvao veliku pažnju na Svetskoj izložbi „Dubai ekspo“.

Izložba „San neolitske noći” trajaće do 15. oktobra, a podržala ju je i nacionalna platforma „Srbija stvara“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.