U trendu

SANU: Bogat program u naredna četiri meseca

BEOGRAD – Srpska akademija nauka i umetnosti, na čelu sa akademikom Zoranom V. Popovićem, potpresednikom ove ustanove, iznela je program aktivnosti Akademije u sferi naučne politike i dešavanjima u SANU od septembra do kraja tekuće godine, na konferenciji za medije koja je održana danas u Beogradu.

Popović je istakao da predstojeći četvromesečni program obuhvata 17 međunarodnih konferencija, od kojih su dve već održane krajem prethodnog i početkom ovog meseca, Međunarodna konferencija o elektronskoj mikroskopiji i njenoj primeni i jedanaesta po redu, Balkanska fizička konferencija, koja je oduhvatila više od 450 učesnika.

Potpredsednik SANU naveo je da je u toku SPIG, Letnja škola i Međunarodni simpozijum fizike jonizovanih gasova, koji predstavlja najdugovečniji simpozijum fizike u našoj zemlj, pokrenut pre 60 godina, a ove godine se održava od 5. do 9. septembra.

Popović je najavio i predstojeću Svetsku konferenciju o osnovnim naukama i održivom razvoju, koja će se održati od 20. do 22. septembra, a koja se ove godine održava u sklopu obeležavanja „Godine osnovnih istraživanja i održivog razvoja“, proglašene od strane Ujedninjenih nacija.

Odmah nakon ove konferencije, 23. i 24. septembra, najavljeno je održavanje konferencije pod naslovom „Nauka: stanje i perspektive“, domaća konferencija koja ima za cilj da prikaže stanje nauke u Srbiji kroz statističke podatke.

U okviru promocije nauke, Akademija je najavila da će se 27. septembra održati tribina prikaza knjige „Kapitalna ulaganja u naučnoistraživačku infrastrukturu u Republici Srbiji u 21. veku“, akademika Zorana V. Popovića, sveoubuhvatno delo koje će na sistematičan način prikazati situaciju na tom polju.

Oktobar će doneti održavanje Naučne konferencije „Endokrini omotači – nova saznanja“, zatim „Srpska književnost i srpsko pozorište od Prvog svetsko rata do kraja 20. veka“ i mnoge druge.

Predstavnici Srpska akademija nauka i umetnosti, na održanoj konferenciji, pored bogatog programa, koji će biti dostupan na zvaničnom sajtu, istakli su da su „vrata SANU“ otvorena za sve posetioce i da će u narednom periodu nastaviti da rade u istom pravcu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.