U trendu

Sastanak Asocijacije filmskih festivala u Leskovcu na LIFFE

LESKOVAC – Sastanak Asocijacije filmskih festivala Srbije danas je održan u okviru 14. Leskovačkog nternacionalnog festivala filmske režije (LIFFE), a glavna tema bila izrada statuta Asocijacije, saopštila je direkcija festivala.

Sastanku su prisustvovali Ognjen Rakočević, koordinator asocijacije, Srđan Savić, direktor niških “Filmskih susreta”, Saša Milenković, direktor Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, Nina Latinović sa novosadskog Festivala snimateljskih ostvarenja i Dragan Jović, predsednik organizacionog odbora festivala LIFFE.

“Osnivanje asocijacije je veoma značajno, jer predstavlja velike mogućnosti za domaću kinematografiju. Ova asocijacija i festivali koji su u njoj teže ne samo razmeni iskustava, već mogućnostima prijavljivanja na različite evropske fondove”, rekao je Rakčević.

Asocijacija je osnovana u junu, a njene članice su Festival evropskog filma na Paliću, Festival autorskog filma u Beogradu, Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE, Filmski susreti u Nišu, Festival debitantskog filma u Kragujevcu i Festival snimateljskih ostvarenja u Novom Sadu.

Dragan Jović ispred odbora LIFFE izjavio je da su zadovoljni što su u takvom društvu, jer su mlad festival.

“Asocijacija bi trebalo da se bavi promocijom nacionalnog filma i u domaćim i u inostranim okvirima, kao i promocijom različitih filmskih profesija. Zato je vođeno računa da asocijaciju čine Festivali koji su posvećeni različitim filmskim delatnostima”, naveo je Jović.

Izrada stauta će omogućiti Asocijaciji da predstavlja festivale koji su u okviru nje na festivalima u inostranstvu, a sam završetak izrade statute očekuje se do kraja godine.

Inače, četvrtog festivalskog dana večeras će u glavnom takmičarskom programu biti prikazana dva filma, oba na temu osvajanja slobode i potrage za identitetom.

Srpski kandidat za Oskara “Oaza” Ivana Ikića biće emitovan u Narodnom pozorištu, a hrvatski film “Tereza 37” Danila Šerbedžije, u kojem igra i naš glumac Dragan Mićanović, u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra.

U istom prostoru biće predstavljena knjiga “Pisci u bioskopu: Književna istorija naših filmskih događaja” Slobodana Šijana, u kojoj je naš proslavljeni reditelj načinio izbor tekstova u kojima srpski i regionalni pisci pišu o fenomenu filma, a između ostalih Ivo Andrić, Branislav Nušić, Stanislav Vinaver, Boško Tokin, Miloš Crnjanski, Bogdan Tirnanić, Danilo Kiš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.