U trendu

Sastav Ana & The Ćanges osvojio nagradu „Milan Mladenovic

BEOGRAD – Poznata muzičarka Ana Ćurčin i njen sastav Ana & The Ćanges sinoć su za pesmu „Tu“ osvojili regionalnu nagradu „Milan Mladenović“ istoimene Zadužbine, koja je u prostoru Silosa Beograd kod Dunavskog keja po treći put dodelila ovo prestižno i jedinstveno priznanje.

Nagrada se dodeljuje svake godine na rođendan Milana Mladenovića, tako da je u čarobnom ambijentu Silosa ove noći i obeležen dan rođenja neprevaziđenog i neprolaznog umetnika, kompozitora, rok pesnika, pevača, gitariste, svestrane umetničke ličnosti.

„Hvala svima puno! Nisam baš navikla da pobeđujem, tako da ću doći sebi za koji minut. Mnogo nam znači ova nagrada, moj bend će se oduševiti kad čuje, a sada nije sa mnom. Nisam očekivala nagradu, došla sam večeras da podržim svoje kolege. Nastavićemo da stvaramo muziku, iako se ponekad kolebamo u tome“, izjavila je nadahnuto i puna uzbuđenja laureatkinja Ana Ćurčin.

Pored novčane nagrade koja iznosi 2.000 evra, za dobitnika ovogodišnje nagrade biće izrađena i posebna statueta u saradnji sa „Futro Design Studiom“.

Voditeljka i domaćin večeri bila je popularna glumica Milena Radulović, koja je podsetila na veoma bogatu muzičku biografiju Milana Mladenovića (1958-1994) i na čitav opus albuma tokom samih početaka karijere, od grupe Limunovo drvo, preko Šarla Akrobate i Ekatarine II, do antologijske EKV, ali i izvanrednog materijala „Angel“s Breath“ sa takođe pokojnim kolegom – Mitrom Subotićem Subom.

Na konkurs nagrade „Milan Mladenović 2021″ je stiglo čak 197 pesama, a u uži izbor je ušlo 14 finalista.

Stručni žiri je radio u sastavu Damir Urban (Hrvatska), Kiril Džajkovski (Severna Makedonija), Ivan Fece Firči (Srbija), Katarina Epštajn (Srbija) i Zoran Stajčić (Hrvatska).

Ovo je bio treći konkurs Zadužbine Milan Mladenović, a prethodni dobitnici su alternativni rok sastavi Artan Lili sa pesmom ,,D.E.P.R.A“ (2019) i Dram 2020. sa pesmom ,,Daj mi sve“ (2020).

Drugo mesto je osvojio alternativni bend Vizelj sa pesmu „Novčanice“, ali ovo im nije jedino priznanje večeras, jer im je Ivan Fece Firči dodatno poklonio bubanj iz sopstvene proizvodnje „Firči drums“, na ogromnu sreću dobitnika.

Takođe, sa jednakim brojem glasova, drugo mesto je zauzela i Dina Jashari iz Makedonije sa pesmom „Boi“.

Treće mesto je rezervisano za srpski bend Koikoi s numerom „Misisipi“ (lider grupe je poznati glumac Marko Grabež), četvrta pozicija pripada Kralju Čačka & Nini Bajsić (Srbija – Hrvatska) za duet „Obrnuti red stvari“, a peto mesto je otišlo u ruke pesmi „Uroni u san“ ženskog trija Žen iz Hrvatske.

Dodela ove nagrade uvek je bila u različitim prostorima, tako je prvi put bila u Narodnoj biblioteci Srbije, u drugom izdanju na Letnjoj sceni kluba Bitef Art Cafea na Kalemegdanu i sada takođe pod otvorenim nebom, kod Silosa Beograd.
Laureat Ana Ćurčin i njena grupa Ana & The Ćanges uglavnom stvaraju muziku na engleskom jeziku, ali je tokom pandemije pomalo promenila kurs i okrenula se kompozicijama i tekstovima na maternjem jeziku, odakle se iznedrila upravo pobednička pesma „Tu“, čiji je atraktivan spot pušten nakon uručenja nagrade.

Često ima koncerte u Beogradu, najviše u Domu omladine, ali i drugim atraktivnim prostorima (Soul Society – klub Bitef teatra), i u karijeri je objavila dva studijska albuma, CD primenjene muzike „Scene“ i Live izdanja.

Član žirija, bivši bubnjar grupe EKV, muzičar i producent Ivan Fece Firči, istakao je da je pomalo razočaran da je na konkurs stiglo samo 197 prijava, jer je on očekivao mnogo više, ako se uzme u obzir koliko ljudi živi na prostoru cele bivše SFRJ, a konkurs sve njih obuhvata.

Otkrio je, pre dodele nagrade, da je u finale ušao jedan od njegovih favorita.

Na svečanosti je predstavljen i rad Zadužbine Milana Mladenovića, kao i budući planovi, gde je naglašeno da je cilj ustanove da stalno podseća na stvaralaštvo jedne neprolazne veličine kakav je bio ovaj vanserijski rok muzičar.

Prenos svečanosti dodele mogao je da se prati na Na YouTube kanalu i Facebook strani Zadužbine Milana Mladenovića kao live stream.

Pesme koje su takođe ušle u finale su: „Cobra“ grupe Yonic (Crna Gora), „Grade moj“ – Aleksandar Ljiljak (Hrvatska), „Iznad rijeke“ – Magdalena Mandura (Hrvatska), „Jednog dana“ – Sopot (Bosna i Hercegovina), „Kain“ – Organizam (Srbija), „Ne vreme“ – Funk Shui feat. Vera Ljubojna (Makedonija), „Samodisciplina“ – Keni nije mrtav (Srbija), „Sklop“ – Litl itali (Hrvatska).

Nagrada Milan Mladenović ustanovljena je 2019. godine sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svojstvene Milanovoj umetničkoj zaostavštini, a dodeljuje se za najbolju pesmu sa prostora bivše Jugoslavije na svečanosti 21. septembra – kao dan Milanovog rođenja.

Na kraju večeri je prošlogodišnji pobednik – bend Dram održao mini koncert u čast laureata za 2021. godinu, pred mnogobrojnom publikom koju su činile kolege iz sveta muzike Srđan Gile Gojković iz rok grupe Električni orgazam, bendovi – Partibrejkers, Artan Lili, Buč Kesidi, LP Duo, rok fotograf Brajan Rašić, glumica Branka Katić i mnogi drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar