U trendu

Savremeni mađarski film od 27. do 29. avgusta

BEOGRAD – Vikend savremenog mađarskog filma biće održan od 27. do 29. avgusta na Topličinom vencu, saopštio je Mađarski kulturni institut „Collegium Hungaricum Beograd”, koji je organizator događaja.

Prve večeri u petak na programu je film “Ruben Brandt – kolekcionar“ (2018) Milorada Krstića, reditelja iz Srbije.

U pitanju je priča o psihoterapeutu koji postaje najtraženiji pljačkaš remek dela iz muzeja poput Luvra, Tejta, Ermitaža.

Drugi naslov u subotu „Moje blago“ (2017) Gabora Herendija, prati sudbinu junaka Ernea Blaškoviča, koji je izgubio sve posle mađarske revolucije 1848. godine.

Njegov konj Blago pobeđuje na svim trkama i to je protagonisti prilika da na plemenit način pobedi svog starog neprijatelja, barona Etingena, ubicu njegovog oca.

Međutim, njihovo rivalstvo se komplikuje činjenicom da se Erne zaljubljuje u Klaru Etingen, ćerku ubice i time se javlja dilema šta je važnije, ljubav ili osveta.

Treći i poslednji film biće prikazan u nedelju, 29. avgusta i to su „Sitne priče“ (2019) Atile Sasa.

Post-ratna drama se odvija mesecima nakon Drugog svetskog rata u Mađarskoj kada još vladaju haos i neizvesnost.

Težište filmske priče je u prevarantu Hanku, koji koristi situaciju da dođe do novca, ali nakon jednog neuspelog događaja prisiljen je da napusti Budimpeštu.

Skrovište u tom bekstvu nalazi u šumi kod tajanstvene žene i njenog sina, gde upada u strasnu vezu sa tom ženom, čiji muž uskoro treba da se vrati sa fronta.

Ulaz je slobodan na sva tri filma, a broj mesta je ograničen.

U slučaju kiše, projekcije će biti pomerene za naredni vikend.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.