U trendu

SavrÅ¡en izbor za ljubitelje trilera: Roman „Hladno kao led“

Tes Geritsen, dobitnica nagrade „Nero“, jedna je od najuspeÅ¡nijih i najpopularnijih savremenih američkih autorki trilera, a sada se u knjiÅŸarama pojavio njen krimić „Hladno kao led“ iz serijala o medicinskoj istraÅŸiteljki Mori Ajls i detektivki DÅŸejn Ricoli, po kojem je snimljena istoimena hit serija.

Tes Geritsen je Amerikanka kineskog porekla rođena 1953. godine. Iako je odmalena pisala, na nagovor roditelja završila je studije antropologije na Univerzitetu Stenford, a zatim i medicinu na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku. Kao lekar radila je u Honoluluu.

U vreme porodiljskog odsustva vratila se pisanju i odlučila da jednu od svojih priča pošalje na lokalni knjişevni konkurs. Osvojila je prvu nagradu i stekla neophodno samopouzdanje da nastavi sa pisanjem. Godine 1996. posvetila se şanru forenzičkih i medicinskih kriminalističkih romana.

Njene knjige prevedene su na 31 jezik i Å¡irom sveta je prodato viÅ¡e od 15 miliona primeraka. Osim nagrade „Nero Wolf“ za roman „Nestala“ i nagrade „Rita“ za roman „Hirurg“, kritičari Å¡irom sveta hvale njene romane, a „PabliÅ¡ers vikli“ proglasio ju je kraljicom medicinskog trilera.

U novom romanu „Hladno kao led“ bostonska medicinska istraÅŸiteljka Mora Ajls odlazi u Vajoming na medicinsku konferenciju, gde upoznaje grupu prijatelja i odlučuje da s njima pođe na skijaÅ¡ki izlet. Međutim, kombi će im se zaglaviti na zavejanom planinskom putu, a neće biti nikakve pomoći.

PoÅ¡to se bliÅŸi noć, druÅ¡tvo nalazi utočiÅ¡te od mećave u zabačenom selu Kraljevstvo Nebesko, gde dvanaest sablasno istovetnih kuća stoje mračne i napuÅ¡tene. Tamo se desilo neÅ¡to straÅ¡no: nedovrÅ¡eno jelo stoji na tanjirima, automobili su i dalje parkirani u garaÅŸama, a prethodni stanovnici sela kao da su u zemlju propali, ali tragovi u snegu govore da neko i dalje vreba u ledenoj tami – neko ko posmatra Moru i njene prijatelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.