U trendu

“Sedam veličanstvenih” od večeras u Kombank Dvorani

BEOGRAD – Festival dugometražnog dokumentarnog filma “Sedam veličanstvenih” 16. put počeće večeras od 19 časova u Kombank dvorani u Beogradu, u izmenjenim terminima, usled odluke antiepidemiološkog Kriznog štaba da ustanove kulture od danas mogu raditi do 21 sat.
Projekcije svih sedam filmova su samo u Kombank dvorani, od danas do srede, 24. decembra.

Tako će na samom otvaranju biti prikazano norveško-američko ostvarenje “Gunda” (2020) Viktora Kozakovskog, prava vizuelna poema koja usmerava pažnju gledaoca na neodoljivu lepotu bića koja zajedno sa čovekom čine dragoceni živi svet ove planete.

Ovaj film je ispričan isključivo slikama kreiranim vrhunskim vizuelnim stilom, magičnim prizorima koji uvode u svet malih i velikih bića u prostorima u kojima vladaju ritmovi prirode.

Sutra je na programu danski naslov “Patrimonijum” (2019) Karla Olsena, od 17 sati, eksluzivno putovanje kroz svet danske aristokratije kao privilegovani obilazak imanja i šuma zatvorenih za obične ljude i prijatne šetnje bogatim, raskošnim enterijerima vlastelinskih domova. U tim očaravajućim prizorima sreću se istorija i savremeni svet.

Od 19 sati sutra je na repertoaru film “Gorka ljubav” (2020) u režiji Ježija Šlatkovskog (Švedska, Finska, Poljska 2020), projekat velikog majstora studija o najfinijim emocijama, profesionalca koji nenametljivo ponire u duboke tajne duše, autora koji vrhunski poetizuje surovu svakodnevicu i transformiše je u magiju filma.

Gorko-tužna, dirljivo-komična priča o susretima ljudi i žena koji oplakuju ljubav ili čeznu za njom izgubljeni između početka i kraja krstarenja kroz pitome predele duž široke Volge.

Sreda je rezervisana za “Još jedan tango” (Nemačka, Argentina 2015) Hermana Krala, kao specijalna projekcija od 17.00.

Noći Buenos Ajresa ispunjene pričama o ljubavi, lepotom jedinstvenog i neponovljivog tanga. U takvim noćima legendarni tango par, zadivljujući mladi igrači i autor filma pokušavaju da dostignu samu suštinu tanga, kroz njegovu istoriju i jedne ljubavi transformisane u atraktivne koreografije.

Film “Solo” Artemija Benkija (Češka, Francuska, Argentina, Austrija 2019) će biti u nastavku programa (19.00) – potresna drama o junaku rastrzanom između svog izuzetnog talenta i mračnog ponora mentalne bolesti. Sudari vituozno odsvirane muzike koja oplemenjuje i oslobađa sa egzistencijalnom teskobom fascinantnog heroja.

U četvrtak, 24. decembra, od 17:00 na spisku je i delo za sve ljubitelje istorije slikarstva – “Moj Rembrant” Uke Hogendejka (Holandija, 2019) – priča o senzaciji koja uzburkava svet otkrićem nove nepoznate slike najvećeg od najvećih, Rembranta, snimljena kao uzbudljivi triler koji se gleda bez daha.

Ovo je dinamična priča o detektivskoj potrazi, dramatični dokumentaristički ekskluzivni uvid u svet iza fasada vrhunske umetnosti.
Od 19 sati je istog dana poslednji, sedmi film na festivalu – “Najsrećniji čovek na svetu” Jonasa Berghola (Finska 2019).

Polazeći od iznenađujućeg rezultata istraživanja po kom su Finci proglašeni najsrećnijim ljudima u savremenom svetu, autor dokumentuje drugačiji, uzbudljiv, izuzetno emotivan i živopisan svet Finske, kroz priču o muškarcima koji razotkrivaju svoje tuge, razočaranja, patnje i beznađe. I sam protagonista priče – autor, vešto prepliće individualne tokove gradeći široku i složenu sliku bez stereotipa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar