U trendu

Selekcija Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine

ZRENJANIN – Jubilarni 70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine održaće se od 21. do 28. aprila u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu.

Selektor Slobodan Savić u selekciju ovogodišnjeg Festivala uvrstio je sedam celovečernjih predstava, pet predstava za decu, a u čast nagrađenih biće odigran komad „Zaljubljivanje“ Olje Đoriđević u izvođenju Pozorište mladih iz Novog Sada.

U celovečernje predstave spadaju „Semper idem“ Gorčina Stojanovića (Narodno pozorište iz Sombora), „Travnička hronika“ Nikite Milivojevića (Srpsko narodno pozorište u saradnji s Narodnim pozorištem iz Sombora), zatim „Ana Karenjina“ Dejana Projkovskog (Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház), kao i „Ujka Vanja“ Andreja Nosova (Narodno pozorište „Sterija“, Vršac i Hartefakt fond, Beograd).

Komad Kokana Mladenovića „Gustav je kriv za sve“ (Pozorište „Kostolanji Deže“, Subotica) takođe je među takmičarskim predstavama, kao i „Gospodin Mokinpot“ Ljudoslava Majera (Narodno pozorište „Toša Jovanović“, Zrenjanin) i „Radnička hronika“ Veljka Mićinovića (Narodno pozorište iz Subotice).

Među predstavama koje će obradovati najmlađe su „Nemušti jezik“ Jovana Grujića (Narodno pozorište „Sterija“, Vršac), „Pepeljuga“ Dore Gimeši (Narodno pozorište „Toša Jovanović“, Zrenjanin, lutkarska scena na mađarskom), kao i „Divljožder“, Jovana Carana (Narodno pozorište „Toša Jovanović“, Zrenjanin, lutkarska scena na srpskom).

Mlađa publika imaće priliku da odgleda u Zrenjaninu i „Tri musketar“ u režiji Predraga Štrbca (Dečje pozorište, Subotica) i „Teatru s ljubavlju“ Bonja Lungova i Konstantina Karakostova (Dečje pozorište, Subotica).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.