U trendu

Serija koncerata „Muzikom kroz muzeje Vojvodine“

KIKINDA – Istorijski muzej Srbije iz Beograda i udruženje „Unica Art” pokrenuli su realizaciju ciklusa koncerata „Muzikom kroz muzeje Vojvodine”, po ugledu na uspešne dve sezone tog projekta u prestonici Srbije na pozornici Muzeja.

Koncerti će biti održani u Kikindi, Sremskoj Mitrovici i Bačkoj Palanci.
Novi projekat se ostvaruje u saradnji sa partnerskim muzejskim ustanovama u Vojvodini i uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje i Sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine,

Ovaj ciklus samim tim predstavlja razvoj ili nastavak ciklusa tih beogradskih koncerata koji su se održavali uglavnom jednom nedeljno u Istorijskom muzeju Srbije, i plod je želje da se i publici u muzejskim ustanovama širom Vojvodine predstave atraktivni programi popularne i klasične muzike u izvođenju afirmisanih i značajnih muzičara.

Na prvom koncertu u petak, 2. septembra u 20 časova u Narodnom muzeju Kikinde nastupiće „Beogradski gudački kvartet”, koji čine violinisti – Nevenka Tatić i Vladimir Vasiljević, Ivana Gladović-Erčić na violi, i Dušan Stojanović na violončelu.

Na programu su kompozicije Hendla, Mocarta, Borodina, Mokranjca, Gardela, Pijacole i Brubeka, a pored njih, kao već poznata specifičnost svih koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzeje Vojvodine”, biće izvođena i numera iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Tokom septembra slede nastupi dua „Shake & Spear” koji čine violinista Ivan Simeunović i pijanista Milivoje Veljić (poznat po koncertima sa operskom umetnicom Branislavom Podrumac) – 10. septembra u Gradskom muzeju pri Kulturnom centru u Bačkoj Palanci i 26. septembra – kamernog ansambla „Duo moderato” (gitarista Milan Ignjatović i violončelistkinja Jasmina Mima Vrbanić) u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici.

Svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertima ciklusa „Muzikom kroz muzeje Vojvodine” poznato je da to mogu uvek učiniti odmah sutradan na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije, koji je nedavno dobio značajno priznanje – nagradu „Muzika klasika” za 2021. godinu u kategoriji „Organizator godine” za predanost i zalaganje u popularizaciji ciklusa „Muzikom kroz muzej” u prethodnoj koncertnoj sezoni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.