U trendu

Šetnje i izleti na 16. BINA

BEOGRAD – Beogradska internacionalna nedelje arhitekture (BINA) biće održana od 22. aprila do 20. maja 2021. na nekoliko lokacija u Beogradu, u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda,

Kao i ranijih godina, jedan od najatraktivnijih programa ove manifestacije biće mnogobrojne šetnje beogradskim lokacijama od naročitog arhitektonskog značaja, ali i izlet u Suboticu, koju odlikuje bogato arhitektonsko i istorijsko nasleđe.

U subotu 24. aprila od 10 do 12 časova biće organizovana šetnja „Naselje Cerak Vinogradi“, koju će voditi Ivana Vesković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Naselje Cerak Vinogradi je izgrađeno u periodu od 1978. do 1985. godine na prostoru bez nasleđenih urbanističkih slojeva. Izvedeno je prema projektu Darka Marušića, Milenije Marušić i Nedeljka Borovnice, izabranom na jugoslovenskom pozivnom konkursu 1977. godine.

U nedelju 25. aprila na programu su dve šetnje.

Od 10-13 će Marija Cvetinović voditi edukativno-informativnu šetnje „Ona se budi“ koja pretenduje da naglasi afirmaciju žena u arhitektonsko-urbanističkoj produkciji u poslednjih 120 godina kod nas.

Završna tačka šetnje je u Kulturnom centru „Grad“ gde će biti predstavljena izložba „Ona je budućnost“.

U 18 časova sa Terazijske česme kreće jednočasovna šetnja „Terazije“ koju vodi Bojana Ibrajter Gazibara iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Šetnja će biti posvećena formiranju prostora, njegovim menama kroz vreme i istoriju, kao i najznačajnijim objektima koji uživaju status kulturnog dobra.

U sredu 5. maja Goran Petrović će zainteresovane posetioce voditi kroz Institut IMS u Bulevaru Vojvode Živojina Mišića 43, u periodu od 13 do 15 časova.

U subotu 8. maja od 10 do 12 časova na programu BINE je šetnja „Sava Centar – Interkontinental (Hotel Crown Plaza)“ koju vodi Ivana Vesković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Obilazak i predavanje o kongresno-hotelskom kompleksu pruža široj javnosti detaljniji uvid u značaj podizanja najvećeg poslovnog kompleksa na levoj obali Save.

Ovo je jedan od najuspelijih i najekspresivnijih primera savremene evropske arhitekture 70-ih godina XX veka za koji su glavni projektant Stojan Maksimović i saradnici dobili Oktobarsku nagradu grada Beograda za arhitekturu 1977. godine.

U nedelju 9. maja biće organizovane tri šetnje.

Od 10 do 12h Violeta Obrenović je voditi šetnju „Alejama Novog groblja – Vojna groblja“.

Šetnja će početi od ulaza u Novo groblje i obuhvatiće obilazak Vojnih groblja: austrougarskog, francuskog, italijanskog i bugarskog.

Stručno vođenje Milice Rožman pod nazivom „Arhitektura i sećanje – jevrejsko nasleđe u Beogradu“ na programu je od 13 do 15 časova.

Krećući se ulicama Jevrejskom, Solunskom i Visokog Stevana, učesnici šetnje biće upoznati sa prostorom na kojem su Jevreji nekada živeli, kao i sa specifičnostima njihovog života na Dorćolu.

Od 16 do 18 časova na programu je predavanje o istorijatu Astronomske opservatorije Beograd i šetnja kroz kompleks sa obilaskom pojedinih paviljona, koja ima za cilj upoznavanje šire javnosti sa ovim veoma važnim i zanimljivim prostorom, sagrađenim između 1929. i 1931. godine prema projektu arhitekte Jana Dubovog.

Šetnju vodi Aleksandra Šević iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

U sredu 12. maja od 14 do 16h na programu je predavanje „70 godina urbanizma i arhitekture u Energoprojektu“ i obilazak objekta poslovne zgrade Energoprojekta na Novom Beogradu. E

U nedelju 16. maja biće organizovanje dve šetnje.

Vladana Putnik (Docomomo Srbija) od 10 do 12 časova će voditi šetnju „živeti u bloku: stambena arhitektura Novog Beograda“ , kojom će biti ispričana priča o viziji novog grada u socijalističkom društvu, o tome kako je svako imao pravo na stan, o različitim urbanističkim idejama i pomacima u formiranju funkcionalnog stana po meri čoveka.

Od 19.30 do 21-00 na programu je „Večernja šetnja po vencu“ koju će voditi Aleksandar Stanojlović.

Šetnja će ići trasom Venca, nekadašnjeg šanca beogradske Varoši, bastionima spoljnog baroknog utvrđenja, linijom koja do danas razdvaja istorijski Beograd starih epoha od grada 19. i 20. veka.

U subotu 15. maja će biti organizovan i specijalan izlet autobusom u Suboticu, pod nazivom „Secesija u Subotici“ i vodiće ga Viktorija Aladžić.

BINA se održava uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja RS i Inženjerske komore Srbije, a uz podršku brojnih partnera i prijatelja manifestacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.