U trendu

Siamašvili: Predsedavanje prilika da se glas SRB jače čuje

BEOGRAD – Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili, koja je izabrana za predsedavajućeg Izvršnog saveta Uneska, izjavila je danas da je izbor na tu poziciju ogromna čast i odgovornost, ali i prilika da se glas Srbije jače i dalje čuje.

Tamara Rastovac Siamašvili izjavila je za RTS da je njen izbor za predsedavajućeg Izvršnog saveta Uneska ogromna čast i potvrda ogromnog ugleda koji Srbija uživa u Unesku, a koji je rezultat kontinuiranog, konstruktivnog i aktivnog angažmana.

„Smatram da je to bio presudni faktor da prvo dobijemo jedinstvenu podršku u okviru naše istočnoevropske grupe koja broji 25 država, a koje su jednoglasno podržale moju kandidaturu“, istakla je Rastovac Siamašvili.

Navela je da je nakon toga bilo tajno glasanje u Izvršnom savetu Uneska, na kojem je dobila 56 od 58 glasova.

„Izvršni savet je na osnovu Ustava Uneska jedan od tri organa koji razmatra ključna pitanja, tako da će naše predsedavanje svakako biti prilika da se naš glas jače i dalje čuje“, naglasila je Rastovac Siamašvili.

Navela je da je već u prvom obraćanju članicama Izvršnog saveta izrazila nadu da će u narednom dvogodišnjem periodu raditi na jačanju multilateralizma, konsenzusa, saradnje i svih osnovnih principa rada Izvršnog saveta.

„Naravno, ja ću kao stalni predstavnik Srbije sa mojim timom nastaviti da promovišem i odbranu naših nacionalnih i državnih interesa u Unesku, jer je to jedna izuzetno važna organizacija za nas“, ukazala je Rastovac Siamašvili.

Na pitanje ima li razloga za strah od ofanzive Prištine za članstvo u Unesku, odgovorila je da je depolitizacija apsolutni trend u Unesku i nešto na čemu se snažno insistira na svim nivoima.

„To je nešto što smo istakli i tokom upravo održanog 41. zasedanja Generalne konferencije, gde smo jasno istakli da Unesku treba dodatno jedinstvo, a ne podele i uvođenje opasnih presedana. Mislim da je naša argumentacija jasna i da ima podršku“, rekla je Rastovac Siamašvili.

Istakla je da Unesko nije forum koji razmatra politička pitanja i da mu to nije u interesu.

Dodala je da ne može sa sigurnošću da kaže kada Priština ponovo planira da aplicira za članstvo, jer je, kako je rekla, apsolutno jasno da nemaju podršku.

„Spekulacija uvek ima, mi smo uvek spremni da to zaustavimo na svim nivoima, ali mislim da objektivno oni nemaju podršku“, naglasila je sava Rastovac Siamašvili.

Ukazala je da je apsolutni prioritet Srbije i stalne delegacije da konstantno ukazuje na ogromnu i kontinuiranu ugroženost srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji.

„Komitet za svetsku baštinu je na julskom zasedanju ponovo usvojio odluku o zadržavanju naših spomenika na Kosovu i Metohiji na listi svetske baštine u opasnosti. To je jasna potvrda da su članice Komiteta veoma svesne stepena ugroženosti naših dobara“, objasnila je Rastovac Siamašvili.

Istakla je da Srbija ne politizuje, već samo konkretno i argumentovano ukazuje kakva je stvarna situacija na terenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar