U trendu

Šijanu i Andriću podrška Bugarskog filmskog centra

BEOGRAD – Bugarski nacionalni filmski centar nedavno je obelodanio projekte koje će podržati u prvoj rundi ovogodišnjih konkursa tog tela, a među odabranima su i projekti novih filmova reditelja Slobodana Šijana i Radivoja Andrića.

Šijanov film „Budi Bog s nama“ produciraju kuća „Gargantua Films“ i producent Marko Paljić, hrvatski koproducent je „Maxima film“, a tu su i crnogorska kuća „Artikulacija Film“ i „Sirena Film“ iz Češke.

U pitanju je film o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, a po scenariju koji su napisali Biljana Maksić, Vladimir Mančić i Šijan.

Očekuje se da će Tokina tumačiti Miloš Biković, trenutno najpopularniji srpski glumac mlađe generacije.

Projekat je učestvovao na marketima „Fest Forward“ (specijalna nagrada žirija), „CineLink“ u Sarajevu (specijalna nagrada žirija), Koprodukcionom marketu u Briselu i bio odabran za francusko-srpske filmske susrete 2017. godine.

Projekat filma „Budi bog s nama“ do ovog terenutka podržali su i Filmski centar Crne Gore i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), kao i Slovenački filmski centar, a podrška je stigla i sa koprodukcionog marketa održanog u sklopu Pulskog filmskog festivala prošlog leta.

Bugarski nacionalni filmski centar je projekat ovog srpskog filma podržao u iznosu od 90.000 evra, a bugarski koproducent je kuća „The Ćoućkov Brothers“.

„Leto kada sam naučila da letim“ u režiji Radivoja Andrića je adaptacija istoimenog romana Jasminke Petrović, pisac scenarija je Ljubica Luković, a producenti Maja Popović i Milan Stojanović (SENSE Production).

Priča filma prati jedanaestogodišnju Sofiju, pred kojom je naizgled dosadno letovanje sa dve babe.

Ipak, prvi poljubac, pomirenje sa otuđenom porodicom i suočavanje sa smrću će ovo leto na idiličnom jadranskom ostrvu pretvoriti u neprocenjivo i nezaboravno iskustvo.

Projekat „Leto kada sam naučila da letim“ je uz izrazito pohvalnu recenziju podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje razvoja scenarija, a razvijan je kroz program „Film Teep“ u Rumuniji, kao i kroz učešće producenta Maje Popović u programu „EAVE Producers Workshop“.

Predstavljen je i na koprodukcionim marketima i forumima u Amsterdamu i Varšavi, a tu je i zvanična podrška Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Ovaj film je izborio i za podršku programa MEDIA – Kreativna Evropa, a Bugarski nacionalni filmski centar je opredelio 112.437 evra i bugarski koproducent je „Art Fest“.

U obrazloženju konkursne komisije FCS-a navedeno je da „jasno žanrovski i stilski profilisana, sigurnog autorskog rukopisa, ova adaptacija romana Jasminke Petrović u sebi ima sve kvalitete vrhunskog porodičnog i dečijeg filma“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.