U trendu

Skoro 5 hiljada ljudi na izložbi „Velikanke srpke kulture“

BEOGRAD – Tokom dva i po meseca izložbe „Velikanke srpske kulture“ čiji je pokrovitelji Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, zajedno sa Ministarstvom kulure i informisanja i Sekertarijatom za kulturu grada Beograda videlo je skoro pet hiljada posetilaca, saopštili su organizatori.

„Postavka je dodatno su osvetlila doprinos žena našoj kulturi i umetnosti i žensko stvaralaštvo druge polovine 19. i 20. veka. NJihova dela do pre nešto više od sto godina bila su skoro nepriznata i nepoznata javnosti, ali se i danas o ženskom stvaralaštvu malo ili nedovoljno zna, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na zatvaranju izložbe.

Poslednje stručno vođenje kroz izložbu, domaćini iz Doma Jeverema Grujića održali su za zaposolene u Povereniku i još jednom podsetili na značaj koji je osamnaest velikanki imalo u srpskom stvralaštvu.

Tokom izložbe, posetioci su imali priliku da se upoznaju sa delima i artefekatima velikanki, među kojima su književnica Milica Stojadinović Srpkinja, slikarke Mina Karadžić, Poleksija Todorović, Vidosava Kovačević, Beta Vukanović, Leposava St. Pavlović, Zora Petrović, Nadežda Petrović, Milena Pavlović Barili, LJubica Cuca Sokić, lekarka Draga LJočić, književnica i prva članica SANU Isidora Sekulić, arhitektica Jelisaveta Načić, prva novinarka Marija Maga Magazinović, filozofkinja i književnica Anica Savić Rebac, književnica Desanka Maksimović, prva kompozitorka LJubica Marić i prva režiserka Soja Jovanović.

„Kroz predstavljena dela i lične predmete, ispričane su njihove životne priče i postignuća, a posebno je važno što su kroz specijalna vođenja, izložbu obišli i najmlađi, što je bio način da čuju za žene koje su prve upisivale fakultete, bile prve književnice, postajale prve doktorantkinje“ navela je Janković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar