U trendu

Skulpture Vladete Patrića Poklon zbirci Rajka Mamuzića

NOVI SAD – Galerija likovne umetnosti Poklon zbirka Rajka Mamuzića obogatiće svoju kolekciju Portretom Rajka Mamuzića slikarke Ljubinke Jovanović i skulpturama vajara Vladete Petrića.

Ksenija Đurđević, ćerka kolekcionara Rajka Mamuzića, pokloniće Poklon zbirci poretret svog oca, ulje na platnu iz 1987. godine, delo Ljubinke Jovanović (1922-2015).

Jovanović je studirala slikarstvo na Akademiji za likovnu umetnost u klasi prof. Ivana Tabakovića i 1947. je otišla u Zadar, gde je radila sa ostalim članovima „Zadarske grupe“.

Bila je i članica grupa „Lada“ i „Jedanaestorica“, sa kojima prvi put izlaže 1951. godine, a od 1952. je sa suprugom Miloradom Batom Mihailovićem živela u Parizu.

Osamnaest skulptura vajara Vladete Petrića Poklon zbirci Rajka Mamuzića pokloniće naslednici Vere Petrić, supruge Vladete Petrića, i njene ćerke, Dubravke Stankov, Vladimir Horovic i Srđan Arsenović iz Novog Sada i Gordana Lobuono i Vesna Volmut iz Njujorka.

Vladeta Petrić je završio Akademiju za likovne umetnosti u Beogradu-vajarski odsek 1946. godine sa Specijalnim kursom u klasi Sretena Stojanovića 1948. godine.

Od 1951. do 1954. bio je saradnik Državne majstorske radionice vajara Antuna Augustinčića u Zagrebu.

Nosilac je partizanske spomenice 1941. godine. Bio je sekretar sreskog komiteta KPJ, član Saveta za kulturu NR Srbije, član Upravnog odbora ULUS-a.

Od 1961. do 1965. godine je bio direktor Muzeja 25. maj u Beogradu, a od 1967. predsednik Udruženja likovnih umetnika Srbije.

U javni umetnički život stupio je novembra 1945. godine, kada je prvi put javno izlagao na izložbi ULUS-a u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar