U trendu

„Slovo ljubve“ – Ε‘est vekova jedne pesme

"Slovo ljubve" je pesma, pismo, poslanica, koju je napisao despot Stefan (Veliki) LazareviΔ‡ 1409. godine, pre Ε‘est stotina godina. U pitanju je delo naΕ‘e baΕ‘tine oskudnog obima, od svega deset strofa, ali u vrlo specifičnoj formi pisanja. Svaka strofa počinje inicijalom i kad se oni poveΕΎu u celinu, u akrostihu se otvara sam naslov pesme "Slovo ljubve".
Prema nekim istorijskim beleΕ‘kama, pesma je navodno upuΔ‡ena Stefanovom bratu Vuku, no to kome su stihovi posveΔ‡eni i nije toliko bitno. VaΕΎno je da se radi o delu koje spada u red najpoetskijih i najumnijih tekstova naΕ‘e srednjevekovne knjiΕΎevnosti. Ako je pesma Laze KostiΔ‡a "Santa Maria Della Salute" najlepΕ‘a ljubavna pesma kojom moΕΎemo da se pohvalimo, onda bi svakako "Slovo ljubve" moglo da se smatra naΕ‘om najlepΕ‘om pesmom o ljubavi. MoΕΎe se slobodno reΔ‡i da je "Slovo ljubve" naΕ‘a himna ljubavi. Prvi prevod objavio je Milivoje BaΕ‘iΔ‡ 1911. godine, naredni je potpisao Dragutin KostiΔ‡ 1931, a prvi pesnički prevod sačinio je Momčilo NastasijeviΔ‡ 1936. godine. Nakon njih, joΕ‘ deset istaknutih prevodilaca bavilo se ovim stihovima u ΕΎelji da ih pribliΕΎi čitalačkoj publici.
"Slovom ljubve" bavili su se i istaknuti teoretičari i istoričari knjiΕΎevnosti poput Milana KaΕ‘anina, Vladete JerotiΔ‡a ili Atanasija JevtiΔ‡a, a kompozitor Svetislav NastasijeviΔ‡ komponovao je i muziku za bariton solo i meΕ‘oviti hor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.