U trendu

Snima se dokumentarni film i TV serijal „Srpsko kolo“

BEOGRAD – Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film i serijal “Teslin narod”, reditelj tog ostvarenja Željko Mirković i ista producentska kuća “Optimistic film” uveliko rade na novom projektu “Srpsko kolo”.

Kako navode iz produkcije, u filmskoj radionici autora stvara se još jedna dokumentarna bajka u vidu filma i televizijskog serijala, koji će imati 15 epizoda po 25 minuta.

Serijal se snima u 15 gradova širom Republike Srbije od Subotice, preko Novog Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, kao i u 5 gradova Republike Srpske.

Na krilima uspeha filma “Teslin narod”, koji se kvalifikovao za nominaciju Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, produkcija “Optimistic film” se nada da će i sa novim delom ostvariti zapažene rezultate.

Reditelj i scenarista Željko Mirković stvara film u saradnji sa Ansamblom „Kolo“, Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

„Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine”, podseća reditelj i producent filma, koji potpisuje scenario sa kolegom Nikolom Neškovićem.

“Naš dokumentarni film i serijal govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru. Ako ne znamo ko smo i odakle smo, ne možemo ni znati kuda putujemo”, objasnio je Mirković.

Izvođači filma, čiji se trejler već pojavio, jesu – Ansambl Kolo, violinistkinja Jelena Urošević, dok je svoj glas kroz naraciju pozajmio svetski priznati glumac Željko Dimić, odnosno Džek Dimič, koji je tumačio Nikolu Teslu u spomenutom projektu „Teslin narod“.

Stručni saradnici na serijalu i filmu su – Vladimir Dekić, Tijana Čolak-Antić Popović, Miloš Rastović, Zdravko Ranisavljević Vladan Životić, dok je montažer – Pavle Nikić.

Željko Mirković je u karijeri do sada već imao zapažene kratke i dugometražne dokumentarne filmove – “Dnevnik Kosovo” (2009), “Oženiću celo selo” (2010), “Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest” (2011), “Drugi susret” (2013), “Lajko Feliks, u potrazi za sobom” (2014), “Svetislav Pešić: Više od trenera” (2015), “Obećanje” (2016).

Poslednji autorov projekat, nastao tokom pandemije, bio je TV serijal “Moja draga prijateljica nauka” (2020).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.