U trendu

SNP počeo rad na predstavi Midlseks

NOVI SAD – Srpsko narodno pozorište (SNP) saopštilo je danas da je počeo rad na predstavi „Midlseks“ DŽefrija Judžinidisa, u režiji Jovane Tomić, čija se premijera u toj kući očekuje za kraj oktobra.

„Roman ‘Midlseks’ je priča o hermafroditu, osobi koja je odgajana kao devojčica, da bi u tinejdžerskom periodu uočila različitost svog tela u odnosu na vršnjake i nadalje nastavila da živi kao muškarac. Judžinidis priča priču o tri generacije grčkih emigranata u Americi koji čine porodicu u kojoj je rođeno dete hermafrodit“, saopšteno je iz SNP-a.

Tomić je rekla da roman otvara pitanje identiteta, odnosno šta sve utiče na formiranje ličnosti, da li su to društvene okolnosti, politički, etnički, kulturološki obrasci dati ili nametnuti rođenjem, a predstava će problematizovati telo kao tabu temu.

„Svedoci smo turbulentnog političkog i društvenog globalnog trenutka, gde se brojne borbe, stavovi, pobede, ratovi i revolucije prelamaju na tretmanu tela i pola. Polje borbe za individualnost i slobodnu volju je sve suženije, pa su ratovi i revolucije sve krvavije@, rekla je rediteljka.

Prema njenim rečima, roman „slojevito, duhovito a opet oštro, kroz prizmu porodične priče, govori o gorućoj potrebi i pravu svakog od nas, koje se sve više ograničava, na lični izbor i slobodnu volju“.

U predstavi igraju Bojana Milanović, Branislav Jerković, Zoltan Molnar, Draginja Voganjac, Sonja Isailović, Aleksandar Sarapa, Tijana Marković, Aljoša Đidić, Dimitrije Aranđelović, Vukašin Ranđelović i Mia Simonović.

Dramatizaciju romana radi Dimitrije Kokanov, scenografiju Jasmina Holbus, kostim Maja Mirković,  muziku će komponovati Luka Mejdžor, a za scenski pokret je zadužen Igor Koruga.

SNP predstavu radi u koprodukciji sa Omladinskom prestonicom Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar