U trendu

Solista baleta: Posle pandemije publika će napuniti pozorišta

BEOGRAD – Prvi solita Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Kolarov veruje da je „luda“ godina pandemije za nama i da će u novoj publika napuniti poziorišta u Srbiji, jer, kako kaže, živa percepcija baleta u sali ne može da se meri sa gledanjem baletske predstave onlajn.

„Sve nas, u izvođačkim umetnostima zadesio je isti, grozni splet okolnosti. Nalazili smo različite načine da se fizički i mentalno spasemo od svega toga. Ova situacija nam je omogućila da budemo kreativniji na drugom nivou. Bili smo zaključani nedeljama i to mi je dalo priliku da „uronim“ u druge stvari za koje nisam imao vremena godinama“, kaže Kolarov odgovarajući na pitanje koje je Tanjug postavio ljudima iz najšireg sperektra rada, o tome kako je pandemija uticala na njega lično i na profesiju kojom se bavi.

On je, kaže, čitao, provodio vreme sa porodicom, nalazio vreme bez stresa… Razmišljao o novim projektima.

„Korona nam je mnogo toga oduzela na određeni vremenski period, ali sam siguran da nam je nešto i dala“, kazao je Kolarov.

Kako kaže, pandemija je samo jedna od prepreka koju naš narod preživljava u novojoj istoriji: od sankcija, bombardovanja, privatizacije…

„Nismo odustali, kao što nikada ne smemo odustati. Predstavu ‘Mamac’ u koreografiji Sanje Ninković pripremali smo tri meseca. Premijerno smo izveli 20. decembra na sceni Narodnog pozorišta. Ljudi su u podne došli da nas gledaju iz sve epidemiološke mere. Nismo odustali mi, ali ni publika. Rad u sali za vežbanje pod maskama, stalna promena termina izlazaka na scenu, strah od zaraze…sve je imalo smisla kada smo izašli pred publiku. Premijera predstave ‘Mamac’ je neka vrsta zajedničkog junačkog poduhvata, koreografa, igrača i publike“ kazao je Kolarov.

Prema njegovim rečima, pozorište je do sada preživelo sve u dve hiljade godina dugoj istoriji, pa će sigurno i pandemiju u 21. veku.

„Pozorišta su bila puna u Beogradu u momentima kada je postojala mogućnost da budu pogađana bombama. Verujem da svi sa nestrpljenjem čekaju momenat kada će bez epidemioloških mera moći da uživaju u pozorišnoj predstavi. I publika i protagonisti“ kaže Kolarov.

Za njega nema dileme da budućnost savremenog teatra pripada igračima koji će biti spremni pa igraju, pevaju i glume.

„Publika sa oduševljenjem reaguje na takve predstave, a igrači imaju prilike da pokažu da su spremni za ‘totalno’ pozorište“, kazao je Kolarov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar