U trendu

Sopran Renata Vari gostuje u operi „Boemi“

Operska umetnica iz Rumunije Renata Vari gostovaće 20. februara u Pučinijevoj operi „Boemi“ koja će pod dirigentskom upravom Dejana Savića biti izvedeni na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljeno je na sajtu nacionalnog teatra.

Vari će se predstaviti beogradskoj publici, koja će imati priliku da je čuje prvi put, u jednoj od dve glavne sopranske role, kao vezilja Mimi.

Ulogu pesnika Rodolfa pevaće tenor Dejan Maksimović, slikara Marsela bariton Marko Kalajanović, muzičara Šonara bariton Ljubodrag Begović, filozofa Kolina bas Vuk Matić, dok će pevačicu Mizetu dočarati sopran Sofija Pižurica.

U podeli su i Mihailo Šljivić (Benoa/ Alsindor), Slobodan Živković (Parpinjol) i Predrag Gligorić (Carinik).

Učestvuju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta i Dečiji hor „Horislavci“.

Renata Vari je muzičko obrazovanje stekla u Rumuniji – srednju umetničku školu je završila u Baja Mareu 2005, a diplomirala je 2009. na Muzičkom fakultetu u Brašovu kod prof.  Klaudije Pop, gde je i magistrirala 2011.

Kao student je tumačila uloge Grofice (Figarova ženidba), Pamine (Čarobna frula), Dona Elvire (Don Đovani), Adine (Ljubavni napitak), a nastupala je i na muzičkim večerima, te na koncertima sa brašovskim Filharmonijskim orkestrom i Orkestrom Muzičke akademije.

Pevala je u Lirskom pozorištu „Elena Teodorini“ u Krajovi, u Nacionalnoj operi iz Jašija u Rumuniji.

Sa Rumunskom operom iz Krajove gostovala je u Švajcarskoj i dva puta u Nemačkoj.

Internacionalnu karijeru započela je 2011, nastupom na Koncertu u Komou (Italija). Iste godine je realizovala turneju – 33 nastupa u projektu „Opera domani“, u italijanskim operskim kućama u Komou, Milanu, Torinu, Fermu, Breši, Bolonji, Bolzanu, Kremoni, Bergamu, Trentu, Rimu, Trstu…

Sa skraćenom ulogom Sente iz Vagnerove opere „Holanđanin lutalica“, 2013. nastupila je u 45 predstava u italijanskim operskim kućama, kao i u Operi iz Magdeburga, Nemačka (2013. i 2015).

U ovoj godini je očekuju nova saradnja sa Teatrom u Magdeburgu i Mimi na Hajdenhajm festivalu u Nemačkoj.

Opera u četiri čina „Boemi“, premijerno je izvedena 21. juna 2000. godine u režiji Predraga Protića. Njegov asistent bila je Ivana Dragutinović Maričić, a asistent dirigenta Bojana Suđića – Ana Zorana Brajović.

Scenografiju je uradio Boris Maksimović, a kostime Ljiljana Dragović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.