U trendu

“Spajajući vekove”: 30 godina DAH Teatra u junu

BEOGRAD – Nezavisna alternativna pozorišna trupa DAH Teatar iz Beograda proslaviće svoj 30. rođendan od 23. do 27. juna putem umetničkog događaja “Spajajući vekove” na različitim scenama prestonice – teatrima i ustanovama kulture.

U okviru svog umetničkog programa DAH Teatar će izvesti sve predstave koje trenutno ima na repertoaru, a događaji će se odvijati u Narodnom pozorištu, Dorćol platzu, Muzeju Jugoslavije, Malom pozorištu “Duško Radović”, Ustanovi kulture Parobrod, uživo i onlajn.

Registrovano kao Udruženje građana, DAH je svojim delovanjem prepoznato kao profesionalno, savremeno pozorište, umetnički kolektiv koji putem tehnika savremenog teatra stvara angažovanu umetnost sa namerom da utiče na pozitivan razvoj društva.

Predstave i projekti ovog Centra za pozorišna istraživanja su rezultat dugotrajnog procesa, određenog prema pozorišnoj formi – metodologiji.

Polazeći od teme, direktorka DAH teatra Dijana Milošević realizuje sa svojim timom projekte na raskrsnici između pozorišta, plesa i vizuelne umetnosti.

Oni stvaraju komade sa vizijom o kreiranju nenasilnog i tolerantnog društva, a njihov rad je uveliko poznat van granica Srbije, o čemu svedoče mnoge objavljene knjige i studije.

U okviru programa “Spajajući vekove” DAH Teatar će ekskluzivno prikazati poslednju produkciju “Odin teatra”, njihovih bliskih saradnika ovih 30 godina, organizovaće susrete, razgovore, performativna predavanja i koncerte.

Događaj počinje 23. juna u Dorćol placu, koncertom mlade romske hip-hop grupe „Preety Loud“ nakon koga sledi razgovor između članica DAH Teatra, koje će postavljati neočekivana pitanja jedne drugima o životu u “jednom D(d)ahu”.

Tokom sledeća četiri dana biće igrane njihove produkcije kao što je poznato delo “Žene DADE” – pozorišna instalacija/performans koja se igra za muzejske prostore, a pripoveda o umetnicama Dadaizma i položajem žena u umetnosti.

Naslov “Za tvoje dobro” fokusiran je na temu dečijih prava, performans “Zemlja” pravi paralelu između presađivanja biljaka i “presađivanja” ljudi, odnosno pitanje savremenih migracija, dok “Zagonetka revolucije” ukazuje na smisao revolucije i građanskog angažovanja.

Poslednjeg dana festivala, 27. juna, gostuje predstava Odin Teatra “Cveće za Torgera” u režiji i izvođenju Roberte Kareri, životne i pozorišne partnerke čuvenog glumca Torgera, jednog od osnivača Odin teatra.

On je preminuo baš na datum 27. juna 2010, u 63 godini i navedena predstava je omaž njemu, o smislu posle gubitka drage osobe, koji ima dve dimenzije – tugu i zahvalnost.

Kako naglašavaju iz DAH teatra, manifestacija “Spajajući vekove” će kroz slavljenje trajanja jednog umetničkog kolektiva – pozorišne trupe, zapravo slaviti smisao i neophodnost umetnosti i pozorišta kao načina otpora besmislu i destrukciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.