U trendu

Španija: Pronađene pećinske slike u blizini Malage

MADRID – Neandertalci su možda bili bliži praistorijskom modernom čoveku nego sto se ranije verovalo, pošto su to potvrdile pećinske slike pronađene u Španiji koje pokazuju da su voleli umetnost, izjavio je danas jedan od autora novog naučnog izveštaja Žoao Zilhao.

Crvenkasto oker pigment otkriven na stalagmitima u pećinama Ardales, u blizini Malage na jugu Španije, stvorili su neandertalci pre oko 65.000 godina, što ih čini verovatno prvim umetnicima na zemlji, navedeno je u studiji objavljenoj u časopisu Zbornik Nacionalne akademije nauka (PNAS), preneo je Rojters.

Savremeni ljudi nisu nastanjivali svet u vreme nastanka pećinskih slika.

Slike su nastale u pećinama u različito vreme u razmaku od pre 15.000 do 20.000 godina, pokazalo je istraživanje i odbacilo raniju sugestiju da su oni rezultat protoka prirodnog oksida, a ne rezultat ljudskog delanja.

„Važno je da se menja naš stav prema neandertalcima. Oni su bili bliži ljudima. Nedavna istraživanja pokazala su da su im se sviđali predmeti… i sada možemo da pokažemo da su oslikavali pećine poput nas“, rekao je Zilhao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.