U trendu

Španska predstava “Posle zabave” gostovala večeras u Bitef teatru

BEOGRAD – Premijera španske predstave „Posle zabave” koreografa i autora Tomasa Nuna iz Barselone, izvedena je večeras u Bitef teatru u okviru 20. Beogradskog festivala igre.
Englesko-španski umetnik Tomas Nun, umetnički direktor trupe koja nosi njegovo ime, komletan je autor ovog veoma neobičnog solo komada – koreograf, reditelj i izvođač.

Jednočasovna predstava kao solo projekat Nuna sa čudesnom lutkom ostavlja snažan utisak na gledaoce pre svega zbog veoma vešto realizovane koordinacije umetnika i lutke sa gotovo identičnim likom, izuzetno maštovito kreirano da na momente izaziva i jezu, a i istovremeno relaksaciju, čak i komični predah.
U predstavi „Posle zabave“, koreograf koji se preselio iz rodnog Londona u Barselonu pre 20 godina, želeo je da istraži pokret i lutkarstvo, i u ovoj posebnoj disciplini umetnosti, a reakciji beogradske publike pokazuje da je u tome bio uspešan.

Intiman komad, prema ideji autora, predstavlja priču o nama, ko smo mi, istražuje potragu za svojim identitetom, i lutka mu je bila idealna metafora za to.
Kolega iz Brazila Andrej Melou je napravio lutku prema njegovom liku, koja je toliko izvanredno kreirana, da se zaista ima utisak da je igračka živa.
Tomas Nun je podelio sa medijima anegdotu da je lutka toliko verno urađena, da se i njegova supruga uplašila kad je videla.
Lutka može biti alter ego junaka, njegova podvojena ličnost, savest, svest, paralelni univerzum, uobrazilja, fantazija, ili samo čudan san, ne i košmar.
Autor je imao ideju da se publika toliko stopi da lutkom koja treba da „ukrade šou“, da ima utisak da je živa, iako je svesna da nije, a onda barem da poželi da je oživi.
Tomas Nun je prvo studirao geologiju na Oksfordu i nakon diplome, otišao je da izučava umetničku igru u Rambert školi Londona i usledili su angažmani u mnogim važnim trupama.
U Barseloni, koreograf je sa svojom trupom ostvario već 35 produkcija – celovečernja dela, predstave za porodice, saradnje sa muzičarima i umetnicima drugih disciplina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.