U trendu

Spas od zaborava

Srpsko bibliofilsko društvo osnovano je pre sedam godina sa idejom da se sačuva stara srpska knjiga, ali i da se populariše ideja o knjizi. Sedište ovog inače prvog društva ljubitelja stare knjige u istoriji Srbije koje okuplja sedamdesetak članova, među kojima je i jedan Japanac, nalazi se u Zaplanjskoj ulici u Beogradu. U ličnim kolekcijama nalaze se prva izdanja Vukovog rečnika, "Gorskog vijenca", retki časopisi nadrealista, a najstarija knjiga potiče iz 18. veka.
Za stare knjige važe ista pravila kao i za stari novac. Bibliofilija ne obuhvata samo sakupljanje starih knjiga nego i njihovu restauraciju. Svaki bibliofil kada dođe do knjige prvo pogleda godinu kada je objavljena, izdavača, gde je štampana, jer sve to doprinosi vrednosti knjige. Dobro je kada kolekcionar pronađe knjigu koja je vlasništvo neke poznate ličnosti ili samog autora. Društvo bibliofila sarađuje sa Narodnom bibliotekom Srbije, Univerzitetskom bibliotekom i sa maticom srpskom, a u svojim kolekcijama poseduje neka dela Ive Andrića, koji je imao običaj da rukom zapisuje svoje opservacije, pa čak i različite naslove.
Bibliofilija je lep hobi kojim se knjige čuvaju od zaborava, a stare i retke knjige bibliofili pronalaze na različite načine. Kupuju ih na ulici, buvljacima, sajmovima antikviteta, od naslednika… Knjige iz privatnih kolekcija se inače ne pozajmljuju, a jedinstvenu privilegiju da pogledaju ta dragocena dela imaju samo drugi članovi udurženja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.