U trendu

Spektakl „Karmina burana“ 25. maja na platou ispred SNP

BEOGRAD – Jedinstveni muzički spektakl na otvorenom, impozantno delo Karla Orfa „Karmina burana“ sa više od 400 učesnika biće održan 25. maja na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta kao poklon tog tetra Novosađanima, najavili su iz SNP-a.

„Karmina burana“ Karla Orfa (1895-1982) od nastanka 1937. godine, najpopularnije je delo nemačkog kompozitora, za koje je tekst našao u istoimenoj zbirci iz 13. veka, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti.

Ovo specijalno i koncertno igranie opere Srpsko narodno pozorište izvodi zajedno sa Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički“ sa 400 izvođača na sceni: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečijim horom.

Dirigent će biti maestro Aleksandar Kojić a solisti su: sopran Marija Jelić, tenor Aleksandar Tolimir i bariton Vasa Stajkić.

Ovo moćno delo muzike dvadesetog veka pisano je za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama a biće i jedna od retkih prilika u Novom Sadu kada je na otvorenoj sceni toliki broj izvođača u okviru jednog programa.

Programom diriguje maestro Aleksandar Kojić, koji se pored standardnog operskog repertoara, dokazao i na polju moderne opere.

„Karmina burana“ biće izvedena premijerno na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, 25. maja u 20.00 časova, a odmah potom, 28. maja i na Trgu republike u Beogradu u okviru Cebef festivala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar