U trendu

Spisak romana za NIN-ovu nagradu: Bora Ćosić, Goran Petrović, Vedrana Rudan. . .

BEOGRAD – U širi izbor za književnu NIN-ovu nagradu ušao je 31 roman od ukupno 171 prijavljenih na konkurs, saopštili su danas organizatori.

Nakon ove prve selekcije, žiri u sastavu Teofil Pančić, Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović, objaviće u časopisu NIN 12. januara uži izbor sa kratkim prikazima romana, kaže se u saopštenju.

„Najuži krug i razgovore s finalistima štampaćemo 19. januara, a članovi žirija saopštiće ime dobitnice ili dobitnika NIN-ove nagrade 23. januara oko podneva“, saopštio je NIN.

U širem izboru su romani Gorana Babića „Vidno polje“, Slobodan Tišma sa „Astal tiš riba friš. Život pesnika“, Branko Rosić i „Dolazak matadora“, „Doživotna robija“ Vedrane Rudan i „Lakonogi dan“ Jelene Lengold.

Konkurišu za NIN-ovu nagradu i Vladimir Jaćimović sa „Povratkom na Zejrek“,
Danica Vukićević i „Unutrašnje more“, „Mapa oproštaja“ Siniše Soćanina, „Ne može sunce da čeka“ Zorane Maravić i Bora Ćosić sa „Bergotovom udovicom“.

Među 31 naslovom su i „Klub istinskih stvaralaca“ Milana Tripkovića, Goran Petrović sa „Papirom sa vodenim znakom“ i „Ikonostasom sveg poznatog sveta“, kao i Saša Mladenović sa „Kozjim ustankom“ i Saša Dimoski i „Između svetova“.

Tu su i Bojan Vasić i „Vlastelinstva“, Ana Marija Grbić i „Mrtvi na dodir“, Saša Savanović i „Novo sada“, Vladimir Mirkov Živanović sa „Slepim putnikom“, „Priručnik za solidan život“ Olivere Zulović i „Paklena putarina“ Vladimira Kopicla.

Slede Goran Marković i „Doktor D“, Predrag Crnković sa „Istorijom tajnih službi u Srbiji 1835-1903“, Mirjana Drljević i „Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo“, „Koljka i Sašenjka“ Uglješe Šajtinca i „Klara, Klarisa“ Marijane Čanak.

Nominovani su i Predrag Marković sa „Zemunskom knjigom mrtvih“, Miloš K. Ilić i „Deca nedođina“, „Mesečari“ Dalibora Pejića, „Mir i mir“ Mirjane Novaković, i Vida Davidović sa „Mučninom: O neodrastanju“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.