Sporazum u NS u ušret evropskoj prestonici kulture

NOVI SAD – Novi Sad će tokom 2022. godine s ponosom poneti prestižnu titulu Evropske prestonice kulture, a kako se radi o projektu od nacionalnog značaja, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i vodeća i najstarija sajamska kuća u Srbiji AD „Novosadski sajam“ potpisali su sporazum o poslovno – tehničkoj saradnji.

Taj sporayum trebalo bi da doprinese uspešnoj realizaciji programa u okviru programskog luka „Seobe“.
U pitanju je inovativan sajam knjiga koji će obuhvatiti brojne performanse, pozorišne predstave, koncerte i druge programe koji se tematski uklapaju u jedan od osam programskih lukova Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

„Uz našu krilaticu Za nove mostove, na kojoj počiva koncept projekta Evropske prestonice kulture, ovim sporazumom izgradili smo novi most sa najstarijom sajamskom kućom u Srbiji. Uključivanje ključnih aktera u gradu od velikog je značaja za podizanje kapaciteta kulturne scene grada i produkcijskih kapaciteta“ rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Nemanja Milenković.

Generalni direktor AD Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković, istakao je da je potpisivanjem sporazuma sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i uspostavljanjem saradnje na pripremi i realizaciji programskog luka „Seobe“, Novosadski sajam konkretno doprineo promociji kulturnog bogatstva naše zemlje.

„Zahvaljujući prostornim kapacitetima i mogućnostima Novosadskog sajma, u prvoj polovini marta sledeće godine, biće priređeno više različitih sadržaja. Uz izložbu ‘Seoba duše’, koja će biti upriličena u Auli, brojne performanse, pozorišne predstave, koncerte i druge kulturne sadržaje priredićemo u Hali 1“, rekao je Cvetković.
Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” će u godini titule presvući u novo ruho brojne organizacije, institucije i kultna mesta, između ostalog i najstariju sajamsku kuću u Srbiji, Novosadski sajam, gde će sugrađani moći da uživaju u brojnim programima i kulturnim sadržajima.

Svečana ceremonija otvaranja godine titule u Novom Sadu planirana je za 13. januar 2022. godine, na Dočeku 7530. godine, dok će zatvaranje biti 31. decembra 2022. godine, takođe u okviru Dočeka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.