U trendu

SRB u UNESKO: O nasleđu, različitostima… i koncert Kusturice

PARIZ – Predavanjem o kulturnim različitostima i koncertom Emira Kusturice i njegovog No smoking orkestra, Srbija će se večeras predstaviti diplomatskim misijama i drugim zvanicama u sedišu Uneska u Parizu, najavio je ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Ministar u izjavi Tanjugu navodi da je večerašnji događaj jedna od niza aktivnosti koje Srbija preduzima u organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu i podseća da naša država sprema za novi četvorogodišnji mandat u Izvršnom savetu i da, uoči glasanja, želi ponovo da istakne svoje prioritete i pokaže da čvrsto poštuje principe UNESKO i uvažava njegov značaj.

“Želimo da pokažemo prisustvo, zainteresovanost, ali i zabrinutost kad je reč o kulturnom nasleđu na KiM, kao i da ukažemo na značaj kulturne raznolikosti u svetu, jer ona je izložena opasnosti izgradnje monokulture i gutanja malih kultura od strane predominantnih, finansijski moćnih”, rekao je Vukosavljević.

On ističe veliki značaj Uneska, to što je jedina globalna organizacija koja na principijelan način brine o kulturnom nasleđu i raznolikostima, uz, kako je dodao, uspone i padove, jer, kako kaže, politika često vrši jak uticaj na poslove kojima se bavi ta organizacije.

Vukosavljević ističe da je večerašnji događaj namenjen pre svega diplomatskim misijama u UNESKU.

“Želimo da se oglasimo, da pokažemo svoje prisustvo, zainteresovanost i aktivnost”, rekao je Vukosavljević.

Ministar kulture, koji će se u UNESKU sastati sa pomoćnikom generalne direktorke te organizacije, Ernestom Otoneom, kaže da će u tim razgovorima ponovo isticati da je srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji od ključnog značaja za kulturnu istoriju Srbije i opstanak srpskog naroda na Kosovu.

“Srpsko kulturno nasleđe, osim spomenika koji su pod zaštitom Unesko, a ima ih četiri, je izloženo pretnjama i devastaciji, čuvaju ih oružane snage KFOR-a i ta sitaucija je vrlo zabrinjavajuća”, rekao je Vukosavljević.

On je dodao da Srbija očekuje da UNESKO pokaže visok stepen zainteresovanosti i aktivnost u vezi sa tim otvorenim pitanjima, a Srbija nudi svu pomoć koja joj je na raspolaganju.

“Želimo da pokažemo prisustvo, zainteresovanost i zabrinutost kad je reč o kulturnom nasleđu na KiM i da ukažemo na značaj kulturne raznolikosti u svetu, jer ona je izložena opasnosti izgradnje monokulture i gutanja malih kultura od strane predominantnih, finansijski moćnih”, rekao je Vukosavljević.

On je naveo da će danas, osim predavanja Emira Kusturice na temu kulturnih raznolikosti, biti održan i koncert Kusturičinog No smoking orćestra.

Inače, generalna direktoka UNESKO Odri Azule boravila je u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu u septembru ove godine, kada se, između ostalog, sastala i sa predsednikom i premijerkom naše zemlje, kao i sa Kusturicom i predstavnicima ministarstva kulture.

Tada je bilo reči i o sitauciji u vezi sa zaštitom kulturnog nasleđa, posebno sa srpskim spomenicima koji su na listi ugrožene svetske baštine, kao i o projektu Uneska na Novom Brdu, gde je u toku rekonstrukcija srpske srednjovekovne tvrđave.

Kusturica je tada zamolio direktorku Uneska da učini sve što može da se zaštiti kulturno nasleđe Srbije na KiM.

Srednjovekovni srpski spomenici na Kosovu i Metohiji koja se nalaze na UNESCO Listi svetske kulturne baštine su manastir Dečani, manastir Pećka patrijašija, crkva Bogodorodica Ljeviška u Prizrenu i manastir Gračanica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.