U trendu

Srbija na sajmu knjiga u Lajpcigu

BEOGRAD – Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Srbija se i ove godine predstavila na Lajpciškom sajmu knjiga, jednoj od najvećih smotri knjige u Evropi, koji je počeo juče i trajaće do 24. marta.

Programski okvir nastupa Srbije na ovoj velikoj književnoj manifestaciji čini obeležavanje 30 godina od smrti Danila Kiša, 10 godina od smrti Milorada Pavića, 20 godina od smrti Aleksandra Popovića, 70 godina od smrti Rastka Petrovića i 120 godina od rođenja Radeta Drainca.

Ovim povodom je spremljena posebna publikacija na nemačkom i engleskom jeziku u kojoj su na prigodan način obrađene navedene godišnjice.

Koncipiran kao važno mesto susreta pisaca sa publikom, Sajam u Lajpcigu ima, pre svega, festivalski, a ne komercijalni karakter.

Od 1632. pa sve do 1945. bio je najveći i najvažniji sajam pisane reči u Nemačkoj, da bi zatim predao vođstvo Sajmu knjiga u Frankfurtu.

Nakon ujedinjenja dve Nemačke lajpciški Sajam je zauzeo visoko drugo mesto, ali je izuzetno važan i u međunarodnim razmerama, pošto je prvi sajam knjiga u novoj godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.