U trendu

Sreten Adžić u pozorišnoj predstavi Sretka Divljana

    JAGODINA – Povodom 120. godišnjice školovanja
učitelja u Jagodini, u ovom gradu se priprema pozorišna prdstava o osnivaču Muške učiteljske škole, Doma za učenike i Parka prirode s botaničkom baštom u Jagodini Sretenu Adžiću (1856-1933.).

Predstava, koju po tekstu „Tri nepravde Sretena Adžića“ Slobodana Žikića režira univerzitetski profesor i slikar Sretko Divljan, premijerno će biti izvedena početkom novembra.

„Predstava je i u čast i slavu junaka Velikog rata, čiji završetak i stogodišnjicu obeležavamo ove godine, a u kojem je učestvao veliki broj učenika Muške učitelsjke škole, kao i 70 godina od rođenja Žikića“, rekao je danas na konferenciji za novinare Divljan, koji je u dva mandata, do penzionisanja, bio dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini.

On je dodao i da je Adžić doneo prvu fudbalsku loptu u ovaj grad ali uveo i „prvo dualno obrazovanje u Srbiji o kojem se sada govori“.
      Prestava će biti i temelj buduće kulturne manifestacije, o „liku i delu“ novinara „Politike“, proznog i pozorišnog pisca i pesnika Slobodana Žikića (1948-2017), rečeno je na konferenciji za medije, kojoj su prisustovali i glumci Slobodan Ćustić i Toma Trifunović, direktor JIP „Novi put – Kopernikus“ Ljubiša Bata Vujić, predsednik Kluba književnika „Đura Jakšić“ Toni Stojanović i predsednik Kluba novinara „Pomoravlje“ Dušan Aničić.

Kako je navedeno glumiće najbolji glumci Srbije, među kojima će većinu
činiti oni koji su rođeni u Jagodini, školovali se u Beogradu i Novom Sadu, gde većina i radi, ali radi i u drugim mestima i pozorištima Srbije, dodao je Divljan.
    Učesnici konferencije su ocenili da se pozorišnim komadom „Tri nepravde Sretena Adzića“, „otimaju od zaborava važne i znamenite ličnosti kao i događaji od velike važnosti za istoriju Jagodine i Srbije“.
    Adžić se rodio u selu Mala Sugubina kod Trstenika, a školovao se Kragujevcu, Beču, Lajpcigu…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.