U trendu

Srpska duhovna muzika i sećanje na primirje u Velikom ratu

BEOGRAD – Povodom obeležavanja 100 godina primirja u Prvom svetskom ratu sinoć je na platou ispred Hrama Svetog Save u Beogradu održan koncert „Otadžbina u srcu – veče srpske i svetske duhovne i evergrin muzike“.

Koncert je organizovalo Udruženje „U ime živih“, koje je sa svojim horom i orkestrom „Knjaz Miloš“ izvelo odabrani umetnički program, u susret predstojećoj turneji u centrima evropske kulture i srpske dijaspore u Švajcarskoj i Italiji.

Prisutnima se obratio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

„Jedinstvo, koje nam je danas preko potrebno oko očuvanja naših državnih interesa, možemo da ostvarimo samo negovanjem onih vrednosti koje su nas kroz vekove očuvale kao narod. A to su naša tradicija, kultura i duhovnost“, rekao je Popović.

Istakao je da je danas, kao i uvek u istoriji, očuvanje nacionalnog identiteta neodvojivo povezano s očuvanjem nacionalne kulture i tradicije.

„Ogroman doprinos očuvanju našeg identiteta dala je Srpska pravoslavna crkva“, rekao je Popović i dodao da je Srbija sada u prilici da i kao država pomogne ne samo očuvanju nacionalnog identiteta već i boljoj komunikaciji između mnogobrojne dijaspore s maticom, kao i uspostavljanju dobre saradnje sa vladama država u kojima je srpska dijaspora brojna.

„Ali, potrebno je naglasiti da bez pomoći nama prijateljskih država, kao što je Rusija, naša pozicija u svetu ne bi bila onakva kakva je danas“, rekao je Popović i dodao da je zahvaljujući podršci Rusije i predsednika Vladimira Putina danas u mogućnosti da se i glas Srbije čuje i uvaži u svetu.

„U mogućnosti smo da pomognemo našem narodu ne samo u dijaspori već i u regionu, gde je on najugroženiji. Rusija je i naš najveći zaštitnik po pitanju Kosova. Naš narod na Kosovu ima samo dve adrese na koje može da se obrati, a to su Beograd i Moskva. I ma koliko da je teška situacija u kojoj se trenutno nalaze Srbi na Kosovu, obećavam vam da neće izostati podrška bratske Rusije“, rekao je Popović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.