U trendu

Srpska verzija „Mućki“: Pročitajte zbirku priča Dejana Stojiljkovića

Knjiga priča „Leva strana druma“ Dejana Stojiljkovića je njegova prva zbirka kratkih priča, čija se radnja zbiva na niškom asfaltu i kaldrmi i obojene su prepoznatljivim južnjačkim humorom.
Šta se dešava kada dvojici ortaka neznanac ponudi da učestvuju u srpskom ruletu (samoubilačkoj igri lokalnih taksista)? Da li život vredi više od 300 nemačkih maraka? Hoće li se provozati levom stranom druma u olupanom autu za čijim volanom je pijanac koji nema šta da izgubi? Da li postoje heroji ulice? Ko je prebio Deda Mraza zbog tanjira kiflica sa sirom? Kako je zapaljena Islam-agina džamija u Nišu? I zašto Bata Đura, pantelejski Rambo, čuva dve kutije kašikara u dedinom kokošinjcu?“, sve su to teme ove zbirkle priča, kaže PR menadžerka Lagune Tanja Vučković.

„Po koncepciji i stilu knjiga je svojevrsna srpska verzija kultne TV serije Mućke, ali istovremeno i priča o jednoj izgubljenoj generaciji i gradu kojeg više nema“, kaže Vučkovićeva.
Ovo izdanje zanimljivo je i po tome što sadrži predgovor popularnog kantautora i pisca Marka Šelića Marčela, dok je pogovor autorov.
„Herojstvo na Panteleju ne jenjava, tu brige nemajte. Sa svim onim lepim i ružnim stvarima, s ljudima uhvaćenim u vremenu koje ih karikira, raščovečava i ponovo sastavlja u ljude. I s pričama koje ih savršeno fotografišu“, ocenio je Marko Šelić.
Sam autor kaže da je „Leva strana druma“ nešto drugačije od onoga na što su njegovi čitaoci navikli.

To nije ništa novo, niti je to neki zaokret u mom pisanju po pitanju teme, stila ili poetike, jer se radi o knjizi prvobitno izdatoj 2007. godine, dok su same priče pisane u periodu 1999 – 2006, naveo je Stojiljković .

To je dobrim delom njegova autobiografska priča, jer, kako kaže, pripada generaciji koja je odrastala i sazrevala u SFRJ, završila osnovnu školu na početku rata koji je označio raspad te zemlje i provela ranu mladost u devedesetim.

Onu malo pozniju mladost, dodaje, njegova je generacija proživeli kroz takozvanu tranziciju i demokratiju i knjiga govori o tome.

Kaže, međutim, da čitaoci ne treba da misle da je reč o nekom oporom i potresnom svedočanstvu o „godinama koje su porodile ratove, hiperinflaciju, sankcije…“

„Ako nešto mogu da garantujem kao pisac – to je da će se mnogo smejati čitajući ove storije. Sve priče ispričane su iz vizure tipičnog južnjaka, Nišlije, dakle, sa mnogo humora, inata, ironije… Prosto, to je hronika jednog grada, jednog vremena, to su gradske priče i anegdote čiji su junaci ponekad smešni a ponekad tragični, ali sve je na neki način obojeno nekom vrstom pozitivnog pogleda na svet, jer u jednoj takvoj situaciji, ništa drugo ti i ne preostaje. Zato volim da kažem da je ova knjiga neka vrsta srpske verzije kultne serije ’Mućke’ (’Only Fools and Horses’), a da su njeni glavni junaci Zlatni Dečko Nikola i Vojvoda u stvari moji Del Boj i Rodni“, naveo je autor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.