U trendu

Srpski filmovi na programu 32. festivala u Trstu onlajn

TRST – Tradicionalni, 32. Filmski festival u Trstu biće održan od 21. do 30. januara, samo onlajn zbog pandemije, a osim već poznatog naslova na otvaranju “Underground” Emira Kusturice, direkcija je otkrila još projekata u programu smotre, kao što je srpski film “Otac” Srdana Golubovića.

Filmovi se mogu gledati preko onlajn platforme “MYmovies”, a svi detalji su poznati na samom sajtu festivala www.triestefilmfestival.it

Među igranim filmovima u konkurenciji, dva ostvarenja imaju za temu očinstvo kao požrtvovanost i stavljanje na ozbiljan test, a tu spadaju spomenuti “Otac”, koji je nagradu publike dobio u programu “Panorama” poslednjeg Berlinala 2020, kao i “Galaksija Andromeda” More Racina.

Ta kinematografska dela prikazuju veoma mučan, težak, ali ne i nemoguć zadatak ispunjavanja nečije uloge kao očinske figure.
U prvom delu “Otac”, scenario prema istinitoj priči, oslikava korupciju socijalnih službi sa kojima se suočava i bori glavni lik, koji vremenom postaje pravi heroj u borbi za svoju decu koju je preuzela hraniteljska porodica.

Drugi naslov “Galaksija Andromeda” govori o ocu koji je spreman da učini sve da napusti Kosovo kako bi svojoj ćerki garantovao bolju budućnost u Nemačkoj.

Nemačko – belgijska drama “Izgnanstvo” reditelja iz Prištine Visara Morine, premijerno prikazana na čuvenom festivalu nezavisnih američkih i evropskih filmova “Sandens” (Sundance) 2020. godine, osnivača Roberta Redforda, takođe se kreće između Kosova i Nemačke.

Kroz priču o farmaceutskom inženjeru koji je diskriminisan zbog svoje nacionalnosti, reditelj objašnjava da film pripoveda suštinu o „bahatosti Zapada prema onima iz ekonomski slabijih zemalja“.
Vraćajući se u prošlost u odnosu na prethodne priče, film litvanskog režisera Šarauna Bartasa „U sumraku“ (zvanična selekcija Filmskog festivala u Kanu, sa svetskom premijerom na Međunarodnom festivalu u San Sebastijanu) govori o punoletstvu 19-godišnjaka na pozadini priče filma o Litvanskom pokretu otpora protiv sovjetske okupacije nakon završetka Drugog svetskog rata.

Dva filma predstavljaju najveće iznenađenje prošle sezone u evropskoj kinematografiji, a prvi je švedsko-poljski „Znoj” Magnusa Von Horna (takođe zvanična selekcija u Kanu), koji prikazuje tri dana u životu poznate Instagram influenserke – fitnes instruktorke, koja iznenada postaje meta i žrtva progonitelja.
Drugi projekat – gruzijski film „Početak“ autorke Dee Kulumbegašvili (takođe oficijelna selekcija u Kanu i dobitnik nagrade u San Sebastijanu), govori o Jani, ženi vođe zajednice Jehovinih svedoka, koju je napala ekstremistička grupa.

Među aktuelnim dokumentarnim filmovima, biće prikazan već poznati rumunski naslov “Acasa, moj dom” reditelja Radua Kiorničiusa, premijerno prikazan na festivalu Sandens.

Film pruža portret o porodici koja decenijama živi u divljem i napuštenom delu Bukurešta, pustom vodenom slivu na periferiji grada. Oni mogu tamo da žive sve dok ih događaji u nacionalnom parku ne primoraju da se presele u grad.

Ovaj koncept „porodičnih mesta“ takođe je težište u filmu “Nokti u mom mozgu” azerbejdžanske rediteljke Hilal Baidarov.

Film prikazuje putovanje kroz ostatke kuće iz detinjstva, gde se svaka vrata u raspadanju otvaraju ka prošlosti, u razmišljanju o pamćenju, koje se uvek vraća na ista pitanja, iste uspomene ili identične fiksirane nokte.
Prisutna je i selekcija “Art & Sound”, odeljak u saradnji sa TV kanalom “Ski Arte”, koji će premijerno prikazati filmove iz te sekcije.

Među aktuelnim pričama je slovenački film “Antigona – kako se usuđujemo!” autora Janija Severa, koji oživljava klasični koncept heroine antičke tragedije, kroz interpretaciju slovenačkog filozofa Slavoja Žižeka.

Na programu te selekcije je i domaći dokumentarac “Povratak kući – Marina Abramović i njena deca” Borisa Miljkovića, koji kreira reminiscenciju života jedne od najkontraverznijih i najvažnijih predstavnika savremene umetnosti svetskog glasa, dok se vraća u rodni Beograd nakon više od četiri decenije.

Zbog pandemije i naknadnog zatvaranja bioskopa, doneta je odluka da se 32. Fimski festival u Trstu preseli kompletno onlajn, i u skladu sa tim, napravljen je ranije izbor od šest filmova (tri dokumentarna, tri igrana) iz prethodnog, 31. izdanja, koji su dostupni na striming platformi “MYmovies” od 21. decembra.

Osnovan uoči pada Berlinskog zida, festival u Trstu je vodeći italijanski festival u srednjoistočnoj evropskoj kinematografiji, koji više od 30 godina pruža italijanskoj i zapadnoj javnosti poseban uvid u svet kinematografije i autore čija su ostvarenja retko ili gotovo nikada proučavana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.