U trendu

Srpski filmovi u programu festivala u Trstu

BEOGRAD – Filmski festival u Trstu, ove godine se održava onlajn, od 21. do 30. januara, a na programu su, kao i poslednjih godina, brojni srpski filmovi i srpske manjinske koprodukcije, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

Festival će otvoriti čuveni klasik Emira Kusturice, film Podzemlje (Underground), ovenčan „Zlatnom palmom“ Kanskog filmskog festivala 1995. godine, po scenariju Dušana Kovačevića.

U filmu glume: Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Mirjana Joković, Slavko Štimac, Ernst Štocner, Srđan Todorović, Mirjana Karanović, Milena Pavlović, Danilo Bata Stojković, Bora Todorović, Davor Dujomović.

Na programu je i „Odisejev pogled“ takođe velikana Tea Angelopulusa iz iste godine, delom sniman i u našoj zemlji i nastao uz učešće i ovdašnjih filmskih radnika.

U sklopu bogate ponude koji se sastoji od 29 dugometražnih igranih, 19 dokumentarnih, 16 kratkometražnih filmova i 25 bočnih programa, biće prikazana i sledeća srpska filmska ostvarenja: višestruko nagrađivani celovečernji igrani filmovi „Otac“ Srdana Golubovića i „Moj jutarnji smeh“ u režiji Marka Đorđevića.

Tu su i dugometražni dokumentarni film „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca“ Borisa Miljkovića i dokufikcijski film „Domovine“ Jelene Maksimović sa Jelenom Angelovski u glavnoj ulozi, ostvarenje nagrađeno na nedavnom Festivalu autorskog filma u Beogradu.

U program ovog festivala uvrštene su i dve skorašnje i zapažene srpske manjinske koprodukcije, ostvarenja Suton (In the Dusk) Šarunasa Bartasa, koprodukcija Litvanije, Francuske, Srbije, Letonije, Češke i Portugalije, proletos odabrana za zvanični program ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala, i Malmkrog, rumunskog sineaste Kristija Pujua, zasnovan na filozofskom delu „Tri razgovora“ Vladimira Solovjova, a realizovan je u koprodukciji Rumunije, Srbije, Švajcarske, Švedske, Severne Makedonije i BiH.

Kristi Puju osvojio je Plaketu „Zlatni medved“ za najboljeg reditelja upravo za pomenuti mu film, i to u novouspostavljenom takmičarskom programu „Susreti“ Berlinskog filmskog festivala prošle zime.

Osim toga, zainteresovani će moći da pogledaju i kratki igrani film Armadila po scenariju i u režiji Gorane Jovanović.

Film je letos prikazan na Sarajevskom filmskom festivalu, a priča prati trinaestogodišnju Sanju, koja nema običaj da pokazuje svoja osećanja ikome, a ponajmanje svojoj simpatiji, Darku, ali kada počne da sumnja da se njenom problematičnom, ali voljenom psu Krletu nešto dogodilo, postaće joj sve teže da svoja osećanja drži pod kontrolom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar