U trendu

Srpski horor film „Vampir“ premijerno prikazan u Beogradu

BEOGRAD – Svečana premijera srpskog horor filma “Vampir” reditelja i glavnog glumca Branka Tomovića, održana je sinoć u Kombank Dvorani, uz prisustvo glumačke i autorske ekipe.

Osim kompletnog autora filma, po završetku projekcije, publici su se poklonili glumci – Eva Ras, Gorica Regodić, Joakim Tasić, Nemanja Bajić, kao i producenti Žan-Lui Aleksander i Miloš Z. Vučković.

Film je sniman u koprodukciji Srbije, Nemačke i Velike Britanije, tokom pandemije, što ekipu nije omelo da za samo tri nedelje intenzivnog rada sve završe na vreme i organizuju premijeru.

Veoma misteriozna filmska priča prema originalnom scenariju autora Tomovića, pripoveda sudbinu protagoniste Arnauta, koji dolazi u nedefinisano pusto selo u Srbiji, da se skloni neko vreme.

U početku nije ništa jasno gledaocima šta se dešava, jer se scenario bazira na seriji nerazjašnjenih situacija koje dosta zbunjuju, ali se onda kao slagalica, mozaik, priča sastavlja postepeno.

Protagonista na poziv neobične žene Vesne koja krije neku tajnu, dolazi u udaljeno selo u Srbiji da se brine o groblju, gde mu je obezbeđen smeštaj.

Već u startu sablasna postavka priče dalje prerasta u serijal bizarnosti, kao kada Arnaut kupi hranu iz lokalne prodavnice, ali se ona munjevitom brzinom pokvari, ili je to samo njegova iluzija?

Ali, ova horor priča dalje prikazuje veoma zastrašujuće prizore, gde ne postoji granica između stvarnosti i fantazije, tako da ni junaku ni publici ne bude jasno da li su strahote u filmu samo podsvest vodećeg lika ili doživljene situacije.

Dosta kasnije u filmu se saznaje da je zapravo prisustvovao zločinu u Londonu, i kao svedok je idealna meta počinioca, te je bekstvo iz zemlje bilo jedino rešenje.

Junak počinje da ima košmare na koje utiče zastrašujuća baba Draga koja ga vodi na mračnu stranu iz koje ne može lako da se izvuče. Te scene sa njom, koju efektno tumači Eva Ras u svom prvom horor filmu u karijeri, veoma su šokantne i nisu za one sa slabijim stomakom.

Ne samo da Eva Ras prvi put ima rolu u ovom žanru, već je na specijalnoj novinarskoj projekciji dan pre premijere, priznala da je i prvi put u životu gledala horor, upravo “Vampira”.

Kako je navela tada, izuzetan je izazov za glumca da igra u takvom žanru, jer je to onda specifična gluma, koja ne postoji ni u jednom drugom standardnom filmu.

Kako film odmiče, istina, nema mnogo sadržaja, dešavanja, likova, dosta je svedeno i skromno, stacionirana je radnja u malom selu nadomak Trstenika, gde je snimano, i sve vreme se očekuju spektakularni zapleti, barem kako scenario obećava.

Ipak, u pitanju je, kako je autor Tomović definisao “prvi srpski art horor film”, odnosno ostvarenje nezavisne produkcije, ne tako velikog budžeta, ali opet sa veoma kvalitetnim efektima strave i užasa.

Idealan je za festivale ovog žanra, i da putuje po mnogim filmskim manifestacijama po svetu.

Film je imao svetsku premijeru na Siđis festivalu u Barseloni, a uskoro „Vampir“ kao koprodukcija tri zemlje putuje na festivale po Italiji – u Trst i Ravenu, a u pregovorima su za mnoga svetska tržišta.

Novo ostvarenje je srpski omaž jedinoj srpskoj reči koja svuda u svetu znači isto – vampir – stvorenje koje se noću budi i hrani se ljudskom krvlju.

Upečatljive role, ali nedovoljno iskorišćene na platnu, imali su – Gorica Regodić i Joakim Tasić, gde se ne može mirne duše odrediti da li su im karakteri pozitivni ili negativni.

Možda u strahu da publici ne otkrije previše, autor je na kraju izgleda otkrivao premalo za praćenje radnje i suštinu priče.

Kompletan autor filma Branko Tomović nastupa kao glavni glumac, scenarista, ko-producent i reditelj.

On je srpski glumac koji je rođen u Nemačkoj, a diplomirao je glumu na prestižnom „Li Strazberg Institutu za pozorište i film“ u Njujorku. U domaćim filmovima do sada nije bio prisutan, a pre “Vampira”, režirao je dva kratkometražna filma – “Crveno” i “Miris benzina”.

Od 1998. godine je krenuo da gradi karijeru u nemačkim, britanskim i američkim ostvarenjima.

Gostovao je u slavnim detektivskim engleskim serijama “Dodir mraza” uz Dejvida Džejsona, “Tihi svedok”, “Red i zakon: Velika Britanija”, ili “Whitećapel”.
Od nemačkih TV serija bio je viđen u naslovima “SOKO: Minhen”, “SOKO Hamburg”, “Stara lisica”, “Slučaj za dvoje”, krimi priča “Psi Berlina” i novi američko-nemački projekat “Spides” (2020).

Od američkih serija u njegovoj biografiji nalazi se “Strike Back”, kao i veoma popularna špijunska akcija “24”, gde je glumio u poslednjoj, devetoj sezoni, uz Kifera Saterlenda.

Takođe je dobio i epizodne uloge u američkim hit filmovima „Bornov ultimatum“ uz Meta Dejmona i “Bes” sa Bred Pitom. Od danas “Vampir” je u svim bioskopima Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar