U trendu

Srpski kratkometražni filmovi u fokusu festivala u Grčkoj

BEOGRAD – Srpski filmovi biće u fokusu 41. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Drami, u Grčkoj, a selekciju je napravio Dragan Marinković, deo tima Jugoslovenske kinoteke.

U konkurenciji za nagrade biće film „Lijana“ Ivana Đurovića, dok će u okviru programa „Focus on Serbia“ biti prikazano više kratkometražnih ostvarenja u dva bloka od po 100 minuta.

Na programu će biti kratki igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni filmovi snimljeni u poslednjih desetak godina, a pre svakog bloka Marinković će predstaviti filmove publici.

Projekciji će prisustvovati i neki od autora izabranih filmova, poput Nevene Matović i Igora Toholja.

U bloku koji je predviđen za 17. septembar biće prikazani filmovi „Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka“ Ivane Todorović, „Rabbitland“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Mlađeg, „Tamara“ Ivana Kneževića, „Transfiguracija“ Igora Toholja, „PRC“ Dušana Šaponje i Dušana Čavića, „Probni brak“ Zorice Petrović i „Flafi/Fluffy“ Milice Lee Filipovski.

Dva dana kasnije, 19. septembra, na programu je blok sa sledećim ostvarenjima: „Deca iz limenog sela“ Ljiljane Prvulović, „Karusel“ Nevene Matović, „Dodir“ Aleka Conića, „Mislilac u supermarketu“ Igora Simića, „Bio dvaput jedan kralj“ Vojina Vasovića, „Čovek koji je otišao po cigarete“ Marka Sopića i „Ljudi nisu rode“ Janka Baljka.

Festival u Drami održava se od 16. do 22. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.