U trendu

Srpski muzičari u Omladinskom orkestru Sistema Evrope

BEOGRAD – Više od 140 mladih muzičara iz 17 evropskih zemalja, među kojima i 9 svirača iz Srbije, održalo je nezaboravan koncert 14. jula na sceni Auditorio Nacional de Musica u Madridu u okviru Omladinskog Orkestra Sistema Evrope (SEYO – Sistema Europe Youth Orćestra).

Izvedena su dela Baha, Sibelijusa, Holsta, Musorgskog i drugih velikana umetničke muzike, pod dirigentskim palicama četiri dirigenta: Etjen Abelina, Ron Dejvis Alvareza, Lare Diloj i Joane Sijeralte.
Koncert predstavlja svečanu završnicu šeste letnje orkestarske rezidencije koja je trajala od 7. do 15. jula u Madridu.

Slogan „Sviramo da bismo promenili svet“ predstavlja zajedničku misiju mladih svirača da kroz strast, posvećenost, saosećajost i odgovornost muzikom uzdišu sebe, jedni druge, a potom i čitavo društvo.
U svojim zemljama porekla, oni su deo lokalnih inicijativa inspirisanih „El Sistema“, programom, koje se zalažu da sva deca kroz težnju ka muzičkoj izvrsnosti ostvare svoj puni potencijal i steknu vrednosti koje favorizuju njihov razvoj i vrše pozitivan uticaj na bližu okolinu.

Ovu ideju je u Venecueli pre više od 47 godina kreirao maestro Hose Antonio Abreu i od tada je ona doprinela poboljšanju života miliona dece i mladih u više od 70 zemalja.

U Srbiji „El Sistema“ program „Muzika nade“ pokrenula je organizacija Music Art Project 2014. godine, kroz koji je prošlo više od 1500 dece iz 10 gradova, a ovo je četvrta SEYO rezidecija na kojoj mladi muzičari iz naše zemlje imaju priliku da nastupaju u najznačajnijim evropskim koncertnim dvoranama.
Tokom svog boravka, mladi članovi SEYO-a intenzivno su vežbali, sarađivali i družili se na probama koje su vodili istaknuti muzički profesionalci iz Evrope, a posvetili su se, pored muziciraja, i promovisanju 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija kroz orkestarsko iskustvo.

Dan uoči gala koncerta 13. jula orkestar je održao i ulični performans (nastup iznenađenja) na užurbanom madridskom trgu Kolon.

„U programu „Muzika nade“ svi se trudimo da kroz muziku ostvarimo bolje životne šanse za naše vršnjake kojima je potrebna podrška, a koja su takođe deo našeg orkestra. Ovo je moj prvi SEYO i oduševljena sam koliko smo zajedno uspeli da postignemo za samo sedam dana. Bilo je tu mnogo zajedničkog rada, ali smo kroz to intenzivno iskustvo sklopili neraskidiva prijateljstva“ kazala je sedamnestogodišnja klarinetiskinja Anđela Protić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar