U trendu

Štampani ili elektronski udžbenici?

Ove jeseni, studenti Univerziteta u Feniksu, SAD, neće morati da se „opterećuju“ štampanim udžbenicima: umesto toga, svu potrebnu literaturu će download-ovati sa Interneta, koristeći PC-jeve ili uređaje posebno namenjene pregledanju elektronskih knjiga. Eksperiment u kome će učestvovati ima za cilj otkrivanje potencijala elektronskih izdanja, kao i proveru rezultata koji će biti postignuti ovakvim načinom učenja.

Mnoga istraživanja, između ostalih i ona koja je sprovela agencija Forrester, ukazuju na to da mlađe generacije sve više i sve češće čitaju sa ekrana, koristeći Internet kao glavni izvor informacija i znanja. Udžbenici koje koriste studenti su u „defanzivi“: jedan od razloga je i njihova cena. S obzirom na činjenicu da se koncept „elektronskih knjiga“ sve brže razvija, mnogi izdavači i obrazovne institucije smatraju da elektronski udžbenici predstavljaju budućnost učenja i čitanja.

Razlozi za ovakve procene se mnogobrojni: elektronske knjige su mnogo jeftinije, do njih je mnogo lakše doći (nema potrebe za odlaskom u biblioteku ili knjižaru), ne postoji problem sa pozajmljenim ili rasprodatim izdanjima… Jedna od značajnijih prednosti je i činjenica da se „suvi“ tekst može obogatiti audio i video materijalima, kao i interaktivnim sadržajima: materija koju student treba da savlada prezentuje se na mnogo „slikovitiji“ i zabavniji način, pri čemu se izbegava suvoparnost i monotonija.

Elektronski format pruža i druge, značajne pogodnosti: gradivo za ispit profesor može da pripremi specijalno za studente, kombinujući delove i poglavlja iz različitih udžbenika sa svojim sopstvenim zabeleškama i video i audio fajlovima. Ovakvi posebno pripremljeni udžbenici se brzo kreiraju, a još brže dolaze do studenata: jedan klik miša je dovoljan da bi se, u roku od nekoliko minuta, knjiga „listala“ pomoću PC-ja ili posebno dizajniranog uređaja.

U pomenute uređaje čitače spada i goReader (na slici), koji omogućava pregledanje digitalnih knjiga u PDF, HTML i XML formatu. U ovakav uređaj može da se pohrani kompletna „biblioteka“ neophodna za savladavanje jednog semestra. Uz to, goReader i omogućuje da tu čitavu biblioteku student nosi svuda sa sobom.

Već pomenuta agencija Forrester bavila se i komercijalnim aspektima digitalnih knjiga: prema njenim procenama, 2005. godine biće prodato blizu 150 miliona udžbenika u elektronskom formatu, a ostvareni profit će iznositi 3,2 milijarde dolara.

Srodne teme:

  • Pisci i pirati
  • Elektronske knjige na Frankfurtskom sajmu
  • Cyber-izdanja za prave čitaoce
  • Gutenbergova Biblija na Internetu
  • Frederik Forsajt na Mreži

    Korisni linkovi:

  • goReader
  • Adobe“s E-books Central

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.