U trendu

Stefan Arsenijević započeo snimanje filma „Strahinja“

BEOGRAD – Počelo je snimanje filma „Strahinja“, novog, drugog po redu celovečernjeg igranog ostvarenja reditelja Stefana Arsenijevića, autora višestruko nagrađivanog kratkog filma „(A)Torzija“ i dugometražnog igranog filma „Ljubav i drugi zločini“, premijerno prikazanog u zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala, saopštili su danas iz Filmskog centra Srbije.

Film predstavlja savremenu adaptaciju tradicionalne srednjevekovne srpske epske pesme Banović Strahinja.

Ovaj Strahinja je vredni, sportu predan i impulsivan mladi čovek iz Malija.

Tri godine pre toga, kada je otpočela migrantska kriza, on sa svojom suprugom Ababuo uspeva da dođe u Nemačku ali ih ipak vraćaju u Beograd.

Srbija možda ni nije Nemačka, ali je pristojna zemlja, gde on može da se skrasi i otpočne novi život.

Počinje da igra za lokalni fudbalski klub, volontira za Crveni krst, sve mu ide u korist… Zahvaljujući uloženom trudu, on je ubeđen da će im biti odobren azil.

Stefan Arsenijević režira film, po scenariju koji je napisao sa Bojanom Vuletićem i Nikolom Dukrejom.

Direktorka fotografije je Jelena Stanković, snimateljka filmova Prkatičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem, „Rekvijem za gospođu J.“ i „Zaveštanje“, a montažerka Vanja Kovačević.

Scenografkinja je Zorana Petrov, a kostimografkinja Carine Rando De Felice, dok je za šminku zadužena Sophie Garlinskas. Uloge tumače: Ibrahim Koma, Nancy Mensah-Offei. Maxim Khalil, Rami Farah, Nebojša Dugalić, Slaviša Ćurović, Strahinja Blažić, Radovan Miljanić, Vladimir Grbić.
Film nastaje u produkciji kuća Art & Popcorn iz Srbije, francuske „Surprise Alley“, „Les Films Fauves“ iz Luksemburga i bigarske „Ćoućkov Brothers“.

Filmski centar Srbije je u decembru 2016. podržao ovaj projekat na Konkursu za sufinasiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, kao i CNC, Francuski centar za film i pokretne slike, agencija pri tamošnjem Ministarstvu kulture, u kategoriji prvog i drugog filma, Filmski fond Luksemburga je u kategoriji Cineworld, a potom i Eurimages, fond Saveta Evrope za potporu filmu.

Film se snima na raznim lokacijama u Beogradu i u okolini Beograda, kao i u Beočinu.

Planirano je da se snimanje završi 14. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.