U trendu

Sterijino pozorje

Četrdeset osmo Sterijino pozorje privedeno je kraju i festival domaće drame dobio je svoje nove pobednike. U novom konceptu ovogodišnjeg selektora Pozorje je dobilo i svoj novi oblik.

U zvaničnoj selekciji, pod nazivom „Igrajmo se identiteta“, Ivan Medenica odlučio je da pozove sedam predstava koje su prikazane novosadskoj publici. Festival je otvorila predstava „Ravangrad“ u režiji Dejana Mijača, a zatim su se redom nizale predstave „Paviljoni“, „Govornica“, „Hazarski rečnik“, „Supermarket“, „Porodične priče“ i na kraju „Hasanaginica“ u režiji Jagoša Markovića.

Pored ovog zvaničnog programa, na Festivalu je prikazan i tzv. off-program, u okviru kojeg je publika mogla da vidi i predstave koje se svrstavaju u red modernih evropskih drama i domaća izvođenja tekstova koji su obojeni znatnom dozom kontroverze. Tokom trajanja Pozorja održan je i međunarodni simpozijum, na kom se govorilo upravo o savremenom pravcu u dramskom pisanju i mestu domaćeg pozorišta na toj novoj, modernoj trasi.

Prvi put u istoriji Sterijinog pozorja dogodio se svojevrstan presedan. Strana predstava igrana po domaćem tekstu uspela je da dobije gotovo sve glavne nagrade. Reč je o mađarskom pozorištu iz Kapošvara koje je izvelo dramu Biljane Srbljanović „Porodične priče“ i koje je, pored nagrade za najbolju predstavu, dobilo i nagradu za najboljeg reditelja i za najbolju glumicu. Osim toga, francusko izvođenje predstave „Supermarket“ iste spisateljice nagrađeno je za istančano tumačenje teksta Srbljanovićeve, glavni glumac iz istog komada takođe je dobio nagradu, dok je samoj autorki pripalo zasluženo priznanje za dramu o lažnim disidentima.

Od domaćih glumaca koji su se ove godine okitili Sterijinom značkom treba spomenuti Dragana Mićanovića, nagrađenog za ulogu u predstavi „Hazarski rečnik“, i Vanju Ejdus, koja je nagrađena za ulogu u predstavi „Hasanaginica“. Mlada glumica ove godine je pretekla svog oca, koji je takođe bio u konkurenciji igrajući zapaženu rolu u još jednoj predstavi Jagoša Markovića – „Govornica“, o kojoj se na okruglom stolu publike tokom Festivala najviše govorilo.

Ovogodišnje Sterijino pozorje završeno je posle osam dana, a kakva ga sudbina očekuje nadalje – ostaje da se vidi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.