U trendu

Stripburger, Marko Kociper i Katerina Mirovič

23. april 2002. u 19.00
Galerija 19 stepenika, Dom omladine

U okviru Refract festivala, Katerina Mirovič, art menadžer i izdavač „Stripburgera“ predstaviće Antologiju istočnoevropskog stripa. Izložba koja će biti postavljena u galeriji 19 stepenika obuhvataće radove vezane za Anotologiju. Drugi deo izložbe biće predstavljanje radova Marka Kocipera.

Stripburek-comics from the other Europe jeste projekat „Stripburger“ magazina. „Stripburger“ je jedini strip magazin koji je usmeren ka alternativnoj strip sceni, a prošle godine je nagrađen Alpx-Art nagradom u kategoriji najboljih fanzina. Ove godine „Stripburger“ će proslaviti deset godina rada.

„Stripburger“ sa ponosom predstavlja izbor strip radova iz bivšeg socijalističkog bloka. Sa jedinstvenim pogledom na svetsku političku scenu ovi istočnoevropski strip umetnici imaju mnogo da ponude, ali retko se njihovi radovi vide u zapadnom svetu. Niz od 216 svežih radova, svi na engleskom, predstavljaju radove iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovenije, Ukrajine i Srbije i Crne Gore. U ovo izdanje je uključen i uvodni tekst Darka Macana, specijalno izdanje iz Kazahstana, kao i lista korisnih kontakata.

Autori koji učestvuju su većinom već kultna imena u svojim zemljama: Aleksandar Zograf, Danijel Žeželj, Jakob Klemenčić, Jacek Fras, Ascold Akishin, Igor Baranko, January Misiak, Pavel Cech, Milorad Krstić, Roman Tolici, Sasa Kerkos i mnogi drugi…

Marko Kociper

Slovenački strip autor, koji svoju inspiraciju nalazi u događajima u svom gradu. Karakteristična za njegove stripove jeste satira. Do sada je izdao jedan strip album pod nazivom „Jako dobrih osam godina“ (Fucking good 8 years). Njegovi radovi stalno izlaze u časopisima, novinama, poslednjih godina naročito u Mladini i Dnevniku, kao i na Internetu Mobitels (www.pinkponk.si). Jedan od retkih Slovenaca koji pokušavaju da prežive radeći stripove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.